Nederlanders werken minder uren sinds corona, maar willen er meer

Nederlanders werken minder uren sinds corona, maar willen er meer ANP

Nederlanders zijn sinds het begin van de coronacrisis minder uren gaan werken, maar willen juist langere werkweken maken. Dat meldt het statistiekbureau CBS op basis van cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar.

De onderzoekers zien vooral het aantal banen van minder dan 12 uur in de week toenemen. In het eerste kwartaal was het aantal werkenden dat zoveel uren maakte met 83.000 toegenomen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De groep voltijders kromp juist. Sinds het tweede kwartaal laten de cijfers een beweging zien richting kortere werkweken.

Veel mensen die geen volledige werkweken draaien, willen juist meer uren maken. In het vorige kwartaal was het aantal deeltijders dat meer wilde werken met 71.000 toegenomen vergeleken met een jaar eerder. Dat betrof met name mensen die minder dan 12 uur in de week bezig waren met hun werk.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Ga voor een interactieve graphic naar https://t.localfocus.nl/anp/?d984cb1. De graphic is opgemaakt in uw huisstijl en in formats voor print en online. De graphic wordt aangeboden aan klanten van de graphicsdienst van het ANP en LocalFocus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie