Natuur op de factuur met 'true pricing'. Kan het een succes zijn? 'Het staat of valt met het verhaal dat je klanten vertelt'
Schade aan mens en milieu doorberekenen in de verkoopprijs van producten en diensten. Klinkt ingewikkeld, en dat is het ook. „Het succes van true pricing staat of valt met het verhaal dat je klanten vertelt.”

Supermarkteigenaar Maarten Rijninks denkt dat true pricing over een jaar of zeven de norm is.
Toen Albert Heijn in drie To Go-filialen optioneel een paar cent bovenop de prijs voor een kop koffie gooide, was er heel wat commentaar. De kritiek op de Zaanse grootgrutter betrof vooral het ontbreken van transparantie en het doorberekenen van de extra kosten aan de consument in plaats van deze zelf te betalen. Begrijpelijk, maar niet helemaal terecht, aldus Michiel Scholte, oprichter van True Price, de grondlegger van het true pricing -principe. „Albert Heijn heeft een belangrijke eerste stap gezet: het inzichtelijk maken van alle verborgen kosten. Want om die eerlijk te kunnen splitsen moet je eerst de rekening in handen hebben, net als in een restaurant. Wie ’m betaalt, is de volgende discussie. Nu hebben we in elk geval een ingang voor een gesprek.”
Teller
Vacatures
Manager HR en Opleidingen
Talent Performance namens Lentis

Tandartsassistente/balieassistente
Tandartspraktijk Glimlach Plus

Regiojournalist
Mediahuis Noord
