Na zeven jaar is het distributiecentrum van Lidl in Heerenveen te krap geworden

Supermarktketen Lidl breidt zijn distributiecentrum op het Internationaal Bedrijvenpark Friesland (IBF) in Heerenveen uit. De uitbreiding krijgt gestaag vorm.

Nog eens 6000 vierkante meter er bij voor het distributiecentrum in Heerenveen.

Nog eens 6000 vierkante meter er bij voor het distributiecentrum in Heerenveen. Foto: Niels de Vries

Aan de noordzijde van het complex komt nog eens 6000 vierkante meter aan opslag, bovenop de bestaande 46.000 vierkante meter. Constructeur Meijer Joustra uit Heerenveen begon al in augustus aan het stalen skelet voor de enorme bedrijfshal. De Twentse hoofdaannemer Lowik Bouw hoopt de nieuwbouw in het eerste kwartaal van volgend jaar op te kunnen leveren.

De architecten van BA32 sluiten met hun ontwerp aan op het opvallende vlekkenpatroon van antraciet, grijs en licht grijs dat de bestaande gevel het uiterlijk van een ,,megakoe’’ geeft. De noodzaak tot uitbreiden werd niet zo zeer ingegeven doordat er meer winkels in het noorden zijn bij gekomen, meldt Janine Rijksen van Lidl.

Waarom uitbreiden?

Sterker nog, door een herverdeling van de distributie krijgen tegenwoordig zelfs minder vestigingen hun voorraden uit Heerenveen. Waarom dan toch uitbreiden? ,,Om zodoende de groei in de regio en haar assortiment voor te zijn’’, aldus Rijksen. Lidl sloot enkele kleinere supermarkten en vergrootte weer andere: op dit moment bedient het DC 76 winkels in het Noorden.

In 1997 was Heerenveen de eerste plek waar Lidl op Nederlandse bodem begon te ondernemen. Vanaf toen nog het bedrijvenpark De Kavels werden de eerste negen winkels in Wolvega, Goor, Emmen, Lemmer, Steenwijk, Assen, Klazienaveen en Leeuwarden bevoorraad.

Flink gegroeid

Vijftien jaar later verrees er voor 42 miljoen euro op het IBF een hypermodern distributiecentrum met een oppervlak van negen voetbalvelden, dat met zijn 2300 zonnepanelen destijds tot de zuinigste van Europa kon worden gerekend. De afgelopen jaren reden er vrachtwagens vol boodschappen vanuit Heerenveen naar de filialen boven de lijn Enschede-Veluwe.

Anno 2020 is Lidl in heel Nederland flink doorgegroeid. Er zijn inmiddels ruim 420 supers en zeven distributiecentra. In Almere nadert de achtste zijn voltooiing. Dat gebouw van 55.000 vierkante meter krijgt zijn ernergie straks van maar liefst 7000 zonnepanelen en steekt daarmee het DC in Heerenveen naar de kroon.

Duurzaamheid

Bij Lidl steken ze veel energie in duurzaamheid. Volgend jaar ligt er op de daken van Lidl in Nederland 100.000 vierkante meter aan zonnepanelen. Niet alleen de DC’s zijn van het gasnet afgesloten, dat geldt ook voor alle supermarkten. De wc’s worden bovendien met regenwater doorgespoeld.

Op het Lidl-terrein in Heereveen verschenen zeven jaar geleden nestkastjes voor uilen, zwaluwen en vleermuizen. Wat daar nu rondvliegt? ,,We hebben de zorg voor al het groen en de natuur uitbesteed’’, bekent Rijksen. ,,Over de stand van aantallen vogels is ons niets bekend.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie