NOM-directeur Dina Boonstra blij met extra geld voor start-ups

Dina Boonstra. Foto: NIELS WESTRA

Directeur Dina Boonstra van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) is blij met de extra miljoenensteun voor start-ups en scale-ups.

De regionale ontwikkelingsmaatschappijen mogen 150 miljoen euro aan rijksgeld verdelen, door de provincies te verdubbelen tot 300 miljoen euro. Dit gebeurt in de vorm van leningen met een gunstige rente (circa 3 procent). Ontvangers zijn groeibedrijven die vanwege corona overbruggingsgeld nodig hebben. Als de provincie Fryslân meewerkt, mogen jonge innovatiebedrijven in Friesland rekenen op ongeveer 12 miljoen euro.

,,We hebben eerder landelijk 300 miljoen euro kunnen verdelen’’, zegt Boonstra. ,,Toen al zagen we aankomen dat er langer ondersteuning nodig zou zijn. Het is goed dat dit nu geregeld is. Het is serieus geld waarmee we vooruit kunnen.’’ Met de eerste tranche heeft de NOM negentig bedrijven in het Noorden kunnen helpen.

Voor de start-ups en scale-ups komt er voorts een nationaal fonds ter grootte van nog eens 150 miljoen euro, leert de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het kabinet noemt ,,de creativiteit en innovatiekracht van start-ups en scale-ups (…) essentieel voor een duurzaam economisch herstel.’’

In totaal neemt het kabinet voor 1 miljard euro aan maatregelen gericht op groeibedrijven, innovatie, het behoud van banen en omscholing in het mkb. Belangrijk onderdeel is 38 miljoen euro voor omscholing van personeel in het midden- en kleinbedrijf.

Vacatures

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

CNC Verspaner

Metaaldraaierij Dondorff

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu