Mooie winsten voor aandelenbeurzen New York

Mooie winsten voor aandelenbeurzen New York ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met duidelijke winsten gesloten. Het sentiment onder beleggers op Wall Street kreeg steun van grote overnamedeals in de chipindustrie en biotechsector plus de hernieuwde hoop op een snelle ontdekking van een coronavaccin.

De Dow-Jonesindex eindigde met een plus van 1,2 procent op 27.993,33 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 1,3 procent tot 3383,54 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 1,9 procent tot 11.056,65 punten.

Het Japanse technologieconcern SoftBank verkoopt de Britse chipontwerper ARM Holdings voor 40 miljard dollar aan de Amerikaanse chipmaker Nvidia. Het gaat om een van de grootste overnames in de chipsector ooit. Het aandeel Nvidia steeg 5,8 procent.

Gilead

Biotechnoloog Gilead Sciences neemt voor 21 miljard dollar Immunomedics over, een bedrijf dat een medicijn tegen borstkanker maakt. Gilead werd 1,2 procent hoger gezet. Immunomedics sprong 98 procent omhoog.

Farmaceut Pfizer (plus 2,6 procent) heeft vertrouwen dat zijn coronavaccin eind oktober klaar is en na goedkeuring al eind dit jaar in de Verenigde Staten kan worden verspreid. Branchegenoot Eli Lilly kwam met positieve resultaten van zijn medicijn baricitinib bij patiënten met Covid-19. Eli Lilly ging 0,6 procent vooruit.

Oracle

Softwarebedrijf Oracle lijkt de strijd om de Amerikaanse activiteiten van TikTok te hebben gewonnen. Microsoft maakte al bekend de handdoek in de ring te gooien. Van een verkoop van de volledige activiteiten is geen sprake, want het gaat vooral om samenwerking. China zou het niet toestaan dat TikTok-moeder ByteDance de algoritmen achter de app van de hand zou doen. De koers van Oracle steeg 4,3 procent.

Telecomconcern Verizon Communications won 0,9 procent. Verizon neemt voor maximaal 6,9 miljard dollar het bedrijf TracFone Wireless over van het Mexicaanse América Móvil. TracFone is een Amerikaanse aanbieder van mobiele prepaid diensten.

Navistar

Vrachtwagenbouwer Navistar International klom 3,5 procent. Volgens Navistar is het verhoogde overnamebod van branchegenoot Traton, dochteronderdeel van Volkswagen, ter waarde van 3,6 miljard dollar nog te laag. Traton is bekend van de truckmerken MAN en Scania.

De euro stond op 1,1864 dollar, tegen 1,1883 dollar bij het slot van de handel in Europa. Een vat Amerikaanse olie werd iets goedkoper op 37,32 dollar. Brentolie zakte 0,5 procent in prijs tot 39,65 dollar per vat.

Vacatures

Systeembeheerder procesautomatisering

Attero

Assistent-Accountant/Adviseur

Admifa Accountants & Adviseurs

Physiotherapeut

Therapiezentrum Janssen

Nieuws

menu