'Mokerslag' op komst in Friese economie: een op de drie werkenden verwacht economische klap

Meer dan een op de drie werkenden in Friesland en Groningen verwacht een zware economische klap door de coronacrisis. Dat blijkt uit een onderzoek door vakbond CNV.

Piet Fortuin, de baas van vakbond CNV.

Piet Fortuin, de baas van vakbond CNV. Foto: Niels Westra

Een op de vijf vreest zijn baan te verliezen. En als er eenmaal sprake is van ontslag, denkt 36 procent zelf moeilijk opnieuw aan het werk te komen.

Het CNV hield een representatieve peiling onder vierduizend Friezen en Groningers. Vakbondsvoorzitter Piet Fortuin noemt de resultaten zorgwekkend. Het coronavirus hield in het Noorden relatief bescheiden huis. De economische klap zal daarentegen hard aankomen.

Van de ondervraagden verwacht 36 procent dat de werkgelegenheid in hun regio de komende maanden sterk terugloopt. ,,Dit zijn ontluisterende cijfers’’, stelt Fortuin. ,,Friesland en Groningen hebben het minste aantal coronabesmettingen van Nederland, maar de economie in beide provincies wordt hard getroffen. Ze gaan momenteel al aan kop in de werkloosheidscijfers van het CBS.’’

Horeca- en toerismesector krijgt ‘mokerslag’

Fortuin verwacht in Friesland ,,een mokerslag’’ in de horeca- en toerismesector. ,,Groningen kreeg bovendien een economische dreun door het afschroeven van de gaswinning.’’

Uit het onderzoek komt een somber beeld naar voren. Ruim twee op de drie (68 procent) maakt zich zorgen over de toekomst van werkend Nederland. Driekwart (75 procent) heeft zorgen over het toekomstig pensioen, waaronder ook veel jongeren. Een op de vijf ondervraagden denkt dat de crisis het Noorden harder treft dan de Randstad. De helft verwacht dat de florerende situatie van voor de coronacrisis niet meer terugkomt.

Werkgevers doen beroep op inleveren vakantiedagen

Veel werkenden merken al aan den lijve dat het minder gaat. Werkgevers in Friesland en Groningen doen in toenemende mate een beroep op het ‘vrijwillig’ inleveren van geld of vakantiedagen. Van de ondervraagden kreeg 10 procent concreet het verzoek om vakantiedagen in te leveren. Bij 4 procent is om een loonoffer gevraagd.

Fortuin stelt dat werkgevers een loopje nemen met de arbeidsvoorwaarden. ,,Vakantiedagen en loon zijn rechten. Deze kunnen niet zomaar worden ingeleverd.’’ De bond hoopt dat mensen zich melden als zoiets gebeurt.

Vakbond CNV hield het onderzoek vooralsnog alleen in Friesland en Groningen. Er is dus nog geen vergelijking te maken met de situatie in andere provincies. De bond neemt de resultaten mee in de onderhandelingen met het kabinet. Fortuin: ,,We roepen het kabinet op om verder te kijken dan de Randstad-neus lang is.’’

Investeren in Noorden belangrijker dan ooit

Investeren in het Noorden is misschien wel belangrijker dan ooit, denkt Fortuin. In een interview zaterdag in deze krant pleitte hij al voor de aanleg van de Lelylijn. ,,Het moet hier geen rustoord worden voor pensionado’s’’, zei de vakbondsvoorzitter (61, woonachtig in Drachten). Goede verbindingen zijn van wezenlijk belang om nieuwe bedrijven binnen te halen en kennis in het Noorden te houden.

Tussen alle somberte komt één positief punt naar voren; Friezen en Groningers zijn uiterst zelfredzaam. Een grote meerderheid (63 procent) weet hoe hij een ww-uitkering moet regelen, wat zijn eigen kansen zijn op de arbeidsmarkt, wat een sociaal plan inhoudt of wat hij moet doen als hij een ontslagbrief krijgt.

Fortuin hoopt er veerkracht in te zien. ,,Ook al zijn veel cijfers niet gunstig, Friezen en Groningers zijn mondig en sterk genoeg om ook deze crisis weer te boven te komen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie