Mobiele slachthuizen uit Dokkum staan nog steeds stil

Een van de vier mobiele slachthuizen van Slachthuis Dokkum.

Ondernemer Henk Visser van Slachthuis Dokkum is diep teleurgesteld in de NVWA en het landbouwministerie. Hij heeft nog steeds geen toestemming om de activiteiten van zijn vier mobiele slachthuizen weer te hervatten.

De NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, maakte begin april een pas op de plaats. Vanwege corona kon de dienst niet alle activiteiten uitvoeren en moest ze een selectie maken. Besloten werd om de afgifte van exportcertificaten voor koeien op te schorten én om voorlopig geen dierenartsen beschikbaar te stellen voor de mobiele slachthuizen van Slachthuis Dokkum.

Beter voor boer en dierenwelzijn

De dienst heeft inmiddels de afgifte van exportcertificaten weer hervat, maar de dienstverlening voor de mobiele slachthuizen nog steeds niet. Tot frustratie van eigenaar Henk Visser. Hij heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in deze nieuwe ontwikkeling, waarmee sinds vorig jaar een proef loopt. Volgens Visser voorziet zijn vinding in een grote behoefte bij boeren, is het goed voor het dierenwelzijn en gaat het voedselverspilling tegen.

Ter plekke verdoofd en gedood

In het mobiele slachthuis worden koeien ter plekke verdoofd, gedood en verbloed. Het gaat om koeien die niet meer transportwaardig zijn. Dit alles gebeurt onder toezicht van een NVWA-arts. Dankzij het mobiele slachthuis levert de koe de boer nog wat op. Zonder mobiel slachthuis moet hij het dier laten doden door een veearts en laten afvoeren naar het destructiebedrijf.

Slachthuis weer opgestart

Visser heeft zijn bedrijf grotendeels ingericht op het slachten van deze koeien. Andere activiteiten zijn het slachten van biologische runderen en slachtingen voor particulieren. Aangezien dit te gering is om Slachthuis Dokkum rendabel te laten draaien, heeft hij deze activiteiten de afgelopen maanden uitbesteed aan Menno Hoekstra in Dokkum. Begin deze week heeft Visser zijn slachthuis weer opgestart en koopt hij slachtkoeien van veehandelaren, gemiddeld dertig dieren per dag. ,,Mar dat is net wat ik wol. Ik ha ynvestearre yn it mobyl slachtsjen.”

De NVWA was niet beschikbaar voor commentaar. Een woordvoerder verklaart dat landbouwminister Carola Schouten binnenkort de Tweede Kamer zal informeren over de proef met Dokkumer mobiele slachthuis.”

Vacatures

CNC Verspaner

Metaaldraaierij Dondorff

Receptioniste/Administratief Medewerker

Van Dijk De Jongh Notarissen

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu