Minister stelt Jeroen Kremers aan als 'state agent' bij KLM

Minister stelt Jeroen Kremers aan als 'state agent' bij KLM ANP

Het kabinet stelt Jeroen Kremers aan als zogenoemde state agent bij KLM. Hij gaat erop toezien dat de luchtvaartmaatschappij zich houdt aan de afspraken die gemaakt zijn over de steun die de overheid verstrekt in verband met de coronacrisis. Dat meldt minister Wopke Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer.

Kremers kent de weg in zowel de financiële wereld als politiek Den Haag. Hij bekleedde bestuursfuncties en commissariaten bij onder meer ABN AMRO, NIBC en Robeco, maar ook bij de Nederlandse Spoorwegen. Eerder had hij hoge functies bij het ministerie van Financiën en vertegenwoordigde hij Nederland bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

KLM is in financiële problemen geraakt door de beperkingen van het internationale vliegverkeer. Het bedrijf kreeg eind juni een pakket noodleningen van 2,4 miljard euro toegezegd van een consortium van banken, waarbij de overheid grotendeels garant staat. De Nederlandse staat beloofde daarnaast als aandeelhouder een directe lening van 1 miljard euro.

Reorganisatieplan

Daarbij is afgesproken dat KLM flink moet snijden in de kosten. Eind deze maand moet er een reorganisatieplan liggen, waarbij het personeel dat het meest verdient ook de zwaarste klap opvangt. Tot de voorwaarden voor het leningenpakket behoorde ook de aanstelling van een door de overheid aan te wijzen toezichthouder.

Kremers gaat geen deel uitmaken van het bestuur of de raad van commissarissen van KLM. Daardoor heeft hij geen "fiduciaire plicht" om te handelen in het belang van het bedrijf, maar kan hij zich namens de overheid "volledig richten op het houden van toezicht op de gemaakt afspraken", aldus Hoekstra.

De minister meldt verder dat KLM eind augustus de eerste tranche van 277 miljoen euro van de overheidslening heeft ontvangen. Ook heeft het bedrijf een eerste trekking gedaan van 665 miljoen euro uit de door de banken verstrekte kredietfaciliteit. De rest van de steun komt pas beschikbaar als de overheid akkoord is met het herstructureringsplan van KLM.

Vacatures

Lid Raad van Toezicht

Zonnehuisgroep Noord

Lid Raad van Toezicht

Cultuurhuis Hoogeveen

Commerciële Medewerker Binnendienst

VisscherHolland Steenwijk

Nieuws

menu