Minister bagatelliseert Chinese invloed op Jouster keuringsinstituut DCI

Het CDA trok aan de bel, toen bleek dat het Dutch Certification Institute (DCI) in Joure in Chinese handen was gevallen. Geen reden tot ongerustheid, sust de minister.

Een Chinese arbeider op straat in Peking. FOTO EPA

Een Chinese arbeider op straat in Peking. FOTO EPA Foto: ROMAN PILIPEY

Ruim een jaar geleden kocht de Noa Testing & Certification Group het Jouster DCI op, een door de Nederlandse rijksoverheid aangewezen keuringsinstituut voor scheepsonderdelen en jachten. Uit de wereld van de jachtbouw weerklonken verontruste reacties, reden voor de Leeuwarder CDA’er Harry van der Molen om met enkele fractiegenoten in de pen te klimmen.

Bedreiging voor economische veiligheid?

Vormt deze overname geen bedreiging voor ,,onze economische veiligheid?’’, zo vroegen de parlementariërs zich af. Technische kennis zou via DCI misschien weg kunnen lekken naar Chinese concurrenten. ,,Het kabinet is zich bewust van risico’s, ook bij Chinese investeringen’’, zo antwoordt minister Cora van Nieuwenhoven op de Kamervragen.

Ze wijst echter op het open investeringsklimaat in Europa. De Noa Group mag dan wortelen in een in 1955 opgericht staatsbedrijf, tegenwoordig is het bedrijf eigendom van twee privépersonen. Nu die ook eigenaar van de Jouster onderneming zijn geworden, mogen ze niet vrijelijk beschikken over de vertrouwelijke informatie uit de keuringsrapporten, stelt de bewindsvrouw.

Bescheiden Chinees aandeel

Als het gaat om ondernemingen die werken met sensitieve technologie, dan houdt de overheid zeer nadrukkelijk een vinger aan de pols. ,,Dat geldt niet in het geval van DCI’’, aldus de minister. ,,De veiligheid en kwaliteit van de dienstverlening van DCI wordt op adequate wijze geborgd via het Europese stelsel van CE markeringen.’’

Overigens valt het best mee met de Chinese inmenging in het Europese bedrijfsleven, meent Van Nieuwenhoven. Volgens haar investeerden Chinese bedrijven vorig jaar circa 1 miljard euro in Nederland. ,,Op een totaal van 1.472 miljard euro aan buitenlandse investeringen is dat een bescheiden aandeel.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie