Metaalondernemers vatten weer moed: sterkste teruggang in orders lijkt achter de rug

Laswerk. Archieffoto LC

Laswerk. Archieffoto LC FOTO NIELS WESTRA

Het tweede kwartaal was voor metaalbedrijven een dramatische periode met snel uitdunnende orderportefeuilles. Maar de sterkste teruggang lijkt achter de rug.

Dit blijkt uit de Economische Barometer van Koninklijke Metaalunie. Deze brancheclub vertegenwoordigt 30.000 metaalbedrijven met minder dan 100 werknemers, waaronder 1800 in Friesland.

Op dit moment maakt de helft van de ondervraagde bedrijven nog winst, 28 procent draait quitte en 22 procent maakt verlies.

Hoewel de geraadpleegde ondernemers voor het derde kwartaal een verdere afname van zowel de binnenlandse als de buitenlande orders voorzien, zal deze achteruitgang niet zo sterk zijn als in het tweede kwartaal. Met name de verwachtingen over de buitenlandse opdrachten zijn minder negatief dan drie maanden geleden. Ruim een kwart van de exporterende bedrijven verwacht zelfs verbetering. Van de respondenten is 46 procent actief in de export.

Steunmaatregelen voorkwamen in het eerste en tweede kwartaal veel gedwongen ontslagen. Toch nam bijna een vijfde deel van de ondervraagden afscheid van vast personeel, en daar weer een vijfde van greep naar het middel van gedwongen ontslag. Van de ondervraagden nam 6 procent juist meer vaste medewerkers aan, en 5 procent meer flexibele.

Ook durven ondernemers weer meer te investeren in het machinepark. Ging in het eerste kwartaal de voet op de rem, nu is er bij een meerderheid alweer enige druk op het gaspedaal .