Failliete mestfabriek in Wâlterswâld maakt nieuwe start met drogen van paardenmest

Mestverwerking Fryslân in Wâlterswâld ging begin augustus failliet. Foto: Marcel van Kammen

Taurus Agro uit Ysselsteyn heeft het failliete Mestverwerking Fryslân in Wâlterswâld overgenomen.

Het Limburgse bedrijf wil er vanaf januari onder de bedrijfsnaam Wâltersstrie strorijke paardenmest uit Friesland drogen tot korrels. Taurus denkt deze palletkorrels te kunnen verkopen aan co-mestvergisters in de provincie die groengas produceren. Dat drogen gebeurt met stroom die geleverd wordt door de bij het bedrijf aanwezige windmolen.

Rijk aan biogas

Strorijke paardenmest is zeer rijk aan biogas, verklaart initiatiefnemer Peter Klomp. ,,Een vergister kan uit een kubieke meter koe-drijfmest circa 30 kuub groen gas winnen, met een kuub van onze korrels is dat 400 kuub.” Volgens hem is de animo onder de eigenaren van co-vergisters voor de palletkorrels groot. ,,Ze kunnen op deze manier hun exploitatie aanzienlijk verbeteren.”

Faillissement door lage mestprijzen

Mestverwerking Fryslân werd begin augustus failliet verklaard. Het bedrijf verwerkte voornamelijk mest uit Zuidoost-Nederland voor de export. De prijzen die het bedrijf voor deze overschotmest ontving zijn het afgelopen jaar bijna gehalveerd, waardoor de verliezen zich opstapelden. Ook lag het bedrijf voortdurend in de clinch met omwonenden die klaagden over stankoverlast en om die reden fel gekant waren tegen de uitbreidingsplannen.

Klomp bezweert dat bij de productie en later bij het vergisten van de paardenmestkorrels geen sprake zal zijn van stank- en stofoverlast. ,,We hebben een droogmachine ontwikkeld die volledig gesloten is en geen geur en stof uitstoot.”

Dekaarde voor champignonbedrijven

Mest van Friese paardenhouders wordt veelal afgenomen door Limburgse bedrijven die dek-aarde maken voor champignonbedrijven. Doordat deze teelt onder druk staat in Nederland, is er ook minder vraag naar paardenmest uit Noord-Nederland. ,,En dat biedt ons een mooie kans om de paardenmest wel weer een goede bestemming te geven”, verklaart Klomp die verwacht dat Wâltersstrie werk zal bieden aan veertien werknemers.

Eigenaar Wilfred Beerse van WB Stables in Wergea (circa honderd paarden) is ook al benaderd door Taurus. ,,Tot nu toe gaat onze paardenmest nog altijd naar Limburg voor de champignonteelt. Die bedrijven doen dat altijd keurig, maar we staan uiteraard altijd open voor een beter bod.”

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen