In Friesland zijn de afgelopen maanden veel meer hypotheken aangevraagd

HDN: oversluiters trekken zich terug uit hypotheekmarkt ANP

De kopersmarkt is nog niet ingezakt, volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN). Het afgelopen kwartaal werden in Friesland 15 procent meer hypotheken aangevraagd dan een jaar geleden.

De verwachte daling van het aantal aanvragen was een logische: de rentes lopen fors op - een hypotheek met NHG voor 20 jaar vast kent nu een gemiddelde rente van 4,2 procent - en kopers kunnen soms duizenden euro’s minder lenen.

Toch is dat in de cijfers van HDN nog niet terug te zien. In Friesland zijn de afgelopen maanden via HDN - een vereniging van diverse hypotheekmaatschappijen, met een dekking van 85 procent in Nederland - 1853 hypotheken aangevraagd, een forse plus ten opzichte van een jaar eerder. Het gemiddelde hypotheekbedrag daalde wel licht (0,4 procent), tot 263.000 euro. Landelijk ligt dat op 332.800 euro. Oversluiters roeren zich wel stukken minder. Dat aantal daalde met ruim 20 procent naar 1661.

Energiebesparende maatregelen meegefinancierd

Verder merkt HDN dat er steeds meer energiebesparende maatregelen meegefinancierd worden in de hypotheek. Bijna 13 procent van de hypotheekaanvragen wordt gedaan met zo’n maatregel. Het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger omdat consumenten soms op een later moment in het offertetraject er toch voor kiezen om wel energiebesparende maatregelen mee te financieren.

Makelaarsvereniging NVM komt donderdag met de cijfers over het derde kwartaal. De verwachting is dat de gemiddelde huizenprijs in Friesland de afgelopen maanden is gedaald. Er zijn al tijden minder geïnteresseerden per woning en ook wordt er fors minder overboden.

Vacatures

Commerciële Medewerker Binnendienst

VisscherHolland Steenwijk

Lid Raad van Toezicht

Cultuurhuis Hoogeveen

Supply Chain Coördinator

Sunoil Biodiesel Holding B.V.

Nieuws

menu