Meer dierenpensions, ook in Friesland, maar corona maakt het wel moeilijk

Het aantal dierenpensions groeit gestaag, ook in Friesland, maar corona maakt het de branche moeilijk. In Wergea pakte Pieter Yntema noodgedwongen zijn oude vak weer op.

Volgens brancheorganisatie Dibevo zijn er nog voldoende logeeradressen.

Volgens brancheorganisatie Dibevo zijn er nog voldoende logeeradressen. FOTO ROBERT HOETINK

Volgens brancheorganisaties NVG (Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren) en Dibevo telt Nederland inmiddels meer dan 27 miljoen huisdieren. Beide organisaties baseren zich op hun gezamenlijke jaarlijkse onderzoek onder 7200 huishoudens.

De onderzoekers schatten dat er 3,1 miljoen huiskatten en 1,9 miljoen honden zijn. Beide categorieën zouden zelfs sterk zijn gegroeid in de periode dat het land vanwege de pandemie op slot ging.

Zoveel miauwers en blaffers, waar blijven die als hun baasjes op vakantie gaan? Geen zorgen, sust secretaris Henk van Houwelingen van Dibevo, ook het aantal logeeradressen is gegroeid. Hij wijst op de nieuwste cijfers van de Kamer van Koophandel: waren er in 2016 nog 918 dierenpensions in Nederland, inmiddels zijn het er 1127, een groei van 23 procent. Friesland doet mee: daar zijn nu 51 pensions voor katten en honden , een groei van 9 procent in vijf jaar tijd.

Volgeboekt

Een van die nieuwkomers is het bedrijf van Pieter en Tryntsje Yntema. Zij begonnen in de zomer van 2016 aan een nieuwe toekomst. Even buiten Wergea startte het gezin met drie kinderen dierenpension Vasco, vernoemd naar hun eerste herdershond.

De Yntema’s hebben plek voor tachtig honden en twintig katten. Daarmee zijn ze een van de grotere logeeradressen in de provincie. Op dit moment is Vasco volgeboekt, maar Pieter Yntema kan niet ontkennen dat de coronamaanden heel moeilijk zijn geweest. ,,Wy ha in striemin jier hân’’, zegt de pensionhouder.

Hij zag zijn vaste klanten een voor een afhaken. ,,Minsken moatte allegearre thús bliuwe te wurkjen’’, legt Yntema uit. Het tussen de middag uitlaten van hun viervoeters lukt dus prima zelf. ,,En de simmerfakânsje waard foarich jier ek neat.’’ Op kaarten van de rijksoverheid gingen de buitenlandse vakantiebestemmingen steeds roder kleuren.

Buiten de boot gevallen

Dat maakte het extra moeizaam voor dierenpension Vasco. ,,Dy simmers, der moatte wy it dochs fan ha.’’ Even probeerde de Wergeaster een beroep te doen op de speciale coronasteun, maar voor zijn seizoensgevoelige onderneming leek dat uit te monden in een eindeloze bureaucratische beproeving.

,,We falle krekt bûten de boat mei de peildata en sa. Ik tocht: lit mar sitte, ik gean wol wer yn myn âlde fak oan de slach.’’ Dus combineert Yntema het dieren verzorgen nu met zijn oude beroep van onderhoudsmonteur. ,,Op dit stuit sitte we mei it pension oant heal augustus fol, mar de earste annuleringen binne ek al wer binnen.’’

Bij brancheorganisatie Dibevo sluiten ze niet uit dat sommige pensionhouders het niet zullen halen. ,,Maar als het blijft gaan zoals nu, dan hebben wij goede hoop en zit er de komende jaren groei in de branche”, stelt secretaris Van Houwelingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie