Maak woningen van leegstaande winkels, zegt deze analist. Maar dat is nog niet zo eenvoudig voor elkaar te krijgen

Eigenaren van winkelvastgoed moeten nadenken over nieuwe bestemmingen voor hun panden nu de vraag naar winkelruimte kleiner wordt.

In het voormalige Aegon-pand zijn vorig jaar verbouwd 500 studentenappartementen gerealiseerd.

In het voormalige Aegon-pand zijn vorig jaar verbouwd 500 studentenappartementen gerealiseerd. Foto: Niels Westra

Dat zegt sectoranalist Casper Wolf van ABN Amro. Door de coronapandemie en de al jaren toenemende online bestedingen wordt er steeds minder uitgegeven in winkels. De vraag naar winkelruimte neemt daardoor af en de waarde van het winkelvastgoed staat hierdoor onder druk.

,,Het is ook een confrontatie met de werkelijkheid dat er in de toekomst minder behoefte is aan fysieke winkels in de stad’’, aldus Wolf.

Het winkelvastgoed in ons land heeft zich nooit echt hersteld van de economische crisis die begon in 2008. Wolf constateert dat een van de belangrijkste redenen is gelegen in de sterke groei van het online shoppen. Sinds 2015 plusten de meeste beleggingen in stenen fors – bijvoorbeeld 24 procent voor industrieel vastgoed, ruim 33 procent voor kantoren, zelfs dik 53 procent voor woningen. Zo niet de winkels, de waarde daarvan steeg slechts een schamele 7 procent.

Coronacrisis

Uit onderzoek blijkt overigens dat er ondanks de coronacrisis afgelopen jaar in de meeste maanden meer werd uitgegeven in winkels. Uitzonderingen zijn kledingwinkels en parfumerieën. Die eersten, die goed zijn voor 6,9 procent van alle verkooppunten in de winkelstraten, deden het ronduit slecht. Zo werd er in april 2020 bijna 77 procent minder besteed dan in april 2019.

Om hun toekomstige inkomsten op peil te houden, moeten eigenaren van winkelvastgoed dus huurders vinden die goed bestand zijn tegen online-concurrentie, aldus Wolf. Ook moeten ze flexibel zijn en in sommige gevallen genoegen nemen met minder huur, of een huur die afhankelijk is van de omzet.

Woonruimte

Een alternatief is kiezen voor een andere invulling van winkelpanden. Die lenen zich soms ook prima voor woonruimte. ,,Winkels bezetten immers vaak schaarse ruimten in binnensteden en woonwijken. De winkelhuurprijzen liggen als gevolg van de groeiende woningnood steeds vaker onder de woninghuurprijzen.’’

Nu is het omtoveren van winkelruimte in woningen niet altijd eenvoudig. ,,Winkels hebben vaak veel raampartijen aan de voorkant waardoor de inkijk groot is en ook makkelijk warmte weglekt. Vaak zijn het ook diepe ruimten waardoor aan de achterzijde weinig of geen lichtinval is. Toch zal een dergelijke locatie voor sommige typen bewoners, zoals studenten, aantrekkelijk zijn, zeker als het gebouw centraal ligt’’, denkt Wolf.

Is woonruimte niet goed te realiseren, dan ziet hij ook kansen voor winkelruimte als afhaalpunt voor pakketjes, dagopvang voor ouderen of een andere maatschappelijke functies.

Transformatie woningen

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn in 2019 605 winkels omgebouwd tot woningen. Dat zijn er tachtig meer dan in 2018.

Niet alleen winkels worden omgebouwd tot woningen. Dit geldt ook voor voormalige scholen, kerken en kantoren. In Friesland is de gemeente Leeuwarden koploper, in 2019 werden 610 woningen door transformatie gerealiseerd. Het merendeel kwam in het voormalige Aegongebouw. Daar werden 500 woningen voor studenten gebouwd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Woningmarkt