Friese horecaondernemers voelen weinig voor testbewijzen en doen het liever met minder gasten: 'Wij willen niemand discrimineren'

Friese horecaondernemers voelen weinig voor testbewijzen. Bij minder dan vijftig gasten hoeven ze die ook niet te vragen. Om gastvrij te blijven, benutten veel zaken daarom niet hun volledige capaciteit. ,,Wij willen niemand discrimineren.’’

Het terras van restaurant Onder de Linden in Sneek.

Het terras van restaurant Onder de Linden in Sneek. Foto: niels de vries

Eigenaar Corné van de Erve van restaurant Lokaal op Hatsum in Dronryp is er uitgesproken over. ,,Een testbewijs? Ik wil niet het risico lopen dat een kleinkind dat positief getest is, mijn zaak niet binnen mag op de verjaardag van zijn oma. Wie zijn wij om dat te bepalen?’’ Met vijftig gasten kan Van de Erve prima uit de voeten. ,,Door de anderhalve meter is iedereen hier veilig.’’

Deze week is de tijdelijke wet toegangsbewijzen inzake Covid-19 ingegaan. Een horecaondernemer mag zelf bepalen of hij zijn gasten om zo’n bewijs vraagt. Verplicht is het niet. Althans niet als een zaak minder dan vijftig gasten in een ruimte of op een terras ontvangt. Bij meer klanten is zo’n negatief testbewijs verplicht, voorlopig ook voor gevaccineerden. Veel horecazaken kiezen er bewust voor om niet al hun plaatsen te benutten.

Eelke Duursma van restaurant partycentrum De Pleats in Burgum zit bijvoorbeeld niet te wachten op nog meer controles en regels. ,,Dat is niet werkbaar. We ontvangen daarom bewust niet meer dan vijftig gasten. Zo discrimineren we geen mensen die zich niet willen testen. We willen geen onderscheid maken.’’

Door minder gasten zet hij weliswaar minder om, maar controle op een testbewijs is weer een extra taak voor de ondernemer. Het maakt uit eten gaan bovendien ingewikkeld, meent Duursma. ,,Wij moeten dan allerlei privacygegevens aan mensen vragen. Ik hoor nu al geluiden van mensen die zeggen: bij dat bedrijf doen ze zo moeilijk, daar gaan wij niet meer heen.’’

Nu volstaat het afnemen van een gezondheidscheck en het invullen van adresgegevens. Reserveren kan ter plekke. Als een testbewijs (op papier of via de Corona Check Scanner) verplicht wordt, moet de horecaondernemer dit op echtheid controleren.

Duursma heeft er een hard hoofd in. ,,Je kunt erop wachten dat er mee gefraudeerd wordt. Handige jeugd kan zo een namaak-appje op zijn toestel zetten.’’ Nog steeds vindt hij de regels niet logisch. ,,Mensen mogen bij elkaar in de bus zitten, maar als ze uitstappen moeten ze bij ons opeens anderhalve meter afstand houden.’’

Het terras van restaurant Onder de Linden in Sneek telt 140 stoelen. Toch laat de exploitant het gros van die zitplaatsen voorlopig onbezet. Binnen geldt hetzelfde regime. ,,Wij houden het op vijftig mensen in ons restaurant, ook al is er plek voor tachtig.’’ Eigenaar Wicher Wind hoopt op een goede zomer. ,,We hebben een heel groot terras, dus de anderhalve meter is geen probleem.’’ Wind hoopt daarom dat hij binnenkort meer klanten buiten mag verwelkomen.

Hotel-restaurant Goerres in Akkrum, met tachtig zitplaatsen, zit op hetzelfde spoor. Testbewijzen vragen doet eigenaar Margaretha Wierda zeker niet. ,,Daar sta ik niet achter. dan zou je je, als je uit eten wilt, 48 uur van tevoren moeten laten testen. Dat is een te hoge drempel. Wij krijgen juist veel mensen die spontaan langskomen. Dat kan dan niet meer.’’

Hotelier Martin Matser is er niet helemaal gerust op. Bij zijn Van der Valk hotels in Sneek en Wolvega richt hij snelteststraten in. ,,Stel dat het straks regel wordt dat hotelgasten zich moeten laten testen. Of dat je alleen uit eten kunt als je een testbewijs hebt. Dan kan zo’n test hier worden afgenomen’’, zegt Matser. ,,We zetten die teststraten hier puur op de gok neer. De regels veranderen zo’n beetje per week. We moeten raden wat de volgende stap wordt van het kabinet. Maar ik hoop dat er verdere versoepelingen komen en alle coronaregels dan verdwijnen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Horeca
Coronavirus
Instagram