Jubilerende Pachtersbond: liberaal pachtbeleid in in strijd met duurzaamheid

De Bond voor Landpachters en Eigendomgebruikers (BLHB) presenteerde vrijdag tijdens haar eeuwfeest in Lelystad een nieuwe pachtvisie. Met stip op één: het afschaffen van de geliberaliseerde pacht.

De Bond voor Landpachters en eigengrond gebruikers werd 100 jaar geleden opgericht in het Wapen van Barradeel in Tzummarum.

De Bond voor Landpachters en eigengrond gebruikers werd 100 jaar geleden opgericht in het Wapen van Barradeel in Tzummarum. Foto: Catrinus van der Veen

De pachtersbond vindt nieuwe pachtwetgeving dringend gewenst. Allereerst omdat een belangrijk doel van de wetswijzigingen in 2007 niet is gehaald: een ruimer aanbod van pachtgronden. Dat had een averechts effect: de prijzen voor de toen geïntroduceerde geliberaliseerde pacht zijn door het dak gegaan. Deze vrije pacht heeft een maximale looptijd van 6 jaar en kent vrije prijsvorming. ,,In plaats van meer pachtgronden, hebben we alleen maar substitutie gezien. Verpachters zetten de reguliere pacht (jaarlijks vastgesteld door de overheid per regio en sector) om in geliberaliseerde pacht”, verklaarde voorzitter Hans Meijer. Het gevolg: enorm oplopende prijsverschillen. ,,Als het bij reguliere pacht om jaarlijks 500 euro per hectare gaat, doet geliberaliseerde pacht wel 1500 euro.”

Vacatures

Magazijnmedewerker (m/v)

Bijl & de Jong Emmeloord b.v.

Bijzonder hoogleraar en Senior onderzoeker

CMO STAMM

Praktijkmanager

Huisartsenpraktijk Poseidon

Nieuws

menu