Let’s Play Bridezilla: Lol met trouwjurken

Voor vrouwen die geen trouwplannen hebben maar zich wel een bruid willen voelen, heeft Let’s Play Bridezilla een oplossing: een feest waarbij je samen voor de lol bruidsjurken mag passen.

Viereneenhalf jaar werkte Annemarie Schotsman in een bruidsmodezaak in Franeker. En altijd weer was er die ene vraag van de moeders, zussen, vriendinnen van de bruid: ,,Mag ik ook even passen?" Schotsman zag er de aardigheid wel van in maar haar baas was er minder happig op. ,,Ze moeten uiteindelijk wel verkocht."

Huiskamer vol

Wegens omstandigheden stopte ze in Franeker en kreeg een andere baan. Toch bleef het idee uit de bruidswinkel in haar hoofd rondspoken. Totdat de energieleverancier onverwacht een flink bedrag terugstortte. ,,Toen dacht ik: ‘dit is het moment’." Op internet vond ze een collectie van twintig jurken die ze direct opkocht. ,,Die hebben we opgehaald en thuis in Spannum in de huiskamer gehangen. Mijn drie dochters waren er direct helemaal weg van. Toen wist ik dat ik op het juiste spoor zat."

Nu heeft ze zeventig jurken. Gekocht op Marktplaats, uit de boedel van failliete winkels gehaald of zomaar gekregen. Ze hangen niet meer in de huiskamer maar allemaal breeduit aan rekken in een als bruidswinkel ingerichte bedrijfsruimte in Winsum. Ze aantrekken, dat is geen enkel probleem. Ze mogen ook best een beetje vies worden. Het is juist de bedoeling van Let’s Play Bridezilla , het bedrijf dat Schotsman en haar partner Otto Buwalda in april van dit jaar begonnen.

Kleine fotoshoot

,,Het komt eigenlijk neer op bruidsjurken passen voor de lol", vertelt Schotsman. ,,De vrouwen komen hier, passen met elkaar de jurken, doen elkaars haar, spelen met accessoires en hebben een kleine fotoshoot in de omgeving. Ondertussen is er tijd voor een hapje en een drankje." De foto’s worden gemaakt door de organisatoren maar ook door de deelnemers zelf met hun telefoons. De beelden krijgen ze na afloop toegestuurd.

,,De trouwjurk heeft iets magisch", stelt de onderneemster. ,,Het geeft een heel speciaal gevoel. Dat alles even om jou draait, dat jij de allermooiste bent. Daarom heten we ook Let’s Play Bridezilla. Bridezillas zijn bruiden die willen dat alles om hen draait, en dat mag bij ons."

Prinsessenjurk

Schotsman helpt de vrouwen met het uitzoeken en aantrekken van de jurken. Ze heeft ze in alle soorten en maten. Van maat 34 tot 58. Met overdadig veel tule en zijde, tot grote hoepelrokken en bezet met tientallen steentjes maar ook hele simpele vintage trouwjurken die ze in Engeland kocht. ,,En er zitten er ook tussen uit de jaren zeventig", vertelt ze. ,,Die zijn vooral populair bij oudere vrouwen die hier komen, want zij zijn vaak in zo’n model zelf in het huwelijksbootje gestapt."

,,Dat is het leuke", vertelt Buwalda, die tijdens de feestjes vooral verantwoordelijk is voor de catering. ,,Dat ze iets aantrekken en denken: ‘staat dit mij?’ Het kan zo gek als ze zelf willen." Er is wel altijd een bepaalde jurk favoriet. ,,Een echte prinsessenjurk", zegt Schotsman. ,,Iedereen wil hem altijd aan maar niemand gaat er uiteindelijk mee op de foto."

Verhalen

Tijdens het passen passeren heel wat verhalen de revue. ,,Er komen hier getrouwde vrouwen die na dertig jaar huwelijk weer even dat moment willen voelen. Of die destijds niet de middelen hadden voor een jurk en er nu eindelijk eentje dragen. Maar ook vrouwen met een maatje meer die niet naar een bruidsmodewinkel durven en hier met hun vriendinnen ontdekken dat ze zich nergens voor hoeven te schamen en dat ook zij er prachtig uitzien in zo’n witte jurk."

Ze ontvangt vrijgezellenfeesten maar ook moeders en dochters die een zoveel jarig huwelijk komen vieren. Buwalda: ,,Het zit niet vast aan een thema. Mensen kunnen hier komen om van alles en nog wat te vieren."

‘Mini-bruiloft’

Ondertussen zijn de twee alweer nieuwe plannen aan het maken. ,,We zijn nu bezig met ‘mini-bruiloften’", aldus Schotsman. ,,Er zijn mensen die trouwen op maandag vanwege de kosten of alleen een geregistreerd partnerschap hebben. Dan is er vaak geen groot feest, geen mooie jurk. Wij willen ze een arrangement bieden dat ze hier een jurk aan kunnen trekken, een fotoshoot doen en een klein feestje vieren met cupcakes en bubbellimonade."

Schotsman is trots op hoe haar hersenspinsel zo’n schot in de roos blijkt te zijn. En ook Buwalda is onder de indruk. ,,Ik was eerst wel sceptisch. Maar haar enthousiasme heeft me wel over de streep getrokken. En ik zie het ook bij de feestjes. Van de tien dames is er altijd een een beetje terughoudend. Maar die is altijd binnen een kwartier om en past de meeste jurken van allemaal. Zo’n jurk, dat doet toch wat met een vrouw."

‘Pionieren’ portretteert iedere week een (jonge) innovatieve onderneming. Tips? economie@lc.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Serie pionieren