Leeuwarder zorggroep voor probleemjongeren Woonfoyers Nederland failliet

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd was zeer kritisch over Woonfoyers Nederland. Nu is het zorgbedrijf uit Leeuwarden failliet.

Het beschoten pand aan de Willem Loréstraat. Bij de kamer rechtsboven vloog een kogel naar binnen.

Het beschoten pand aan de Willem Loréstraat. Bij de kamer rechtsboven vloog een kogel naar binnen. Eigen foto.

De onderneming huisvestte en steunde ooit meer dan honderd problematische jongeren van 17 tot 26 jaar in Friesland, Drenthe en Groningen. Daarvoor huurde Woonfoyers 65 huizen in onder meer Leeuwarden, Groningen en Assen. De vorig jaar beschoten woning in de Willem Loréstraat in Leeuwarden was er een van. Er werkten zo’n dertig mensen.

Op dit moment begeleidt het bedrijf nog vijftig jongeren in Leeuwarden. Het contract met de gemeente daarvoor loopt per 31 december af en zou sowieso niet worden vervolgd.

Woonfoyers Nederland is in 2012 opgericht door de Leeuwarder vechtsportdocent Hendry Thamrin. Het bedrijf werd later overgenomen door de Freya Groep, eigendom van Jan Bleichrodt en Stefan Postma. Deze beide zorgondernemers zaten ook in de directie van Zorggroep Alliade. De inspectie verdacht dit duo van gesjoemel met nepfacturen. Ook de cliënten van Woonfoyers zouden daarvoor zijn gebruikt.

Het Openbaar Ministerie zag te weinig aanknopingspunten voor strafrechtelijke vervolging, maar de kwestie kwam Alliade wel op een boete van de fiscus te staan. Bleichrodt en Postma werken inmiddels niet meer bij Allaide. Bij Woonfoyers ging het daarna de goede kant op, vertelt oud-medewerker Hendrik Hensema.

,,De afgelopen vijf jaar zijn er enorme professionaliseringsslagen gemaakt’’, aldus Hensema. ,,De organisatie Woonfoyers Nederland had een bevlogen en gepassioneerd team van deskundige begeleiders en staf.’’

'Voor mij is dit de eerste keer, zo’n faillissement, en hopelijk de laatste keer'

De rechtbank in Leeuwarden verklaarde Woonfoyer Nederland dinsdag failliet. Curator Rick van der Spek heeft nog niet gereageerd op vragen. Thamrin is erg met de situatie aan. ,,Maar het is nu onder de curator, dus ik durf u eerst niets te melden. Voor mij is dit de eerste keer, zo’n faillissement, en hopelijk de laatste keer.’’

Het lijkt om een voorgekookt faillissement te gaan. De website van Woonfoyer Nederland is al uit de lucht gehaald. Het jaarverslag over 2019 is vijf dagen voor de faillissementsuitpraak bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd.

Volgens dat document heeft het zorgbedrijf een negatief eigen vermogen van dik 640.000 euro. Op 31 december zat er nog 73.000 euro aan liquide middelen in kas. Er stond 190.000 euro aan vorderingen open en de langlopende schuld bedroeg meer dan 500.000 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Faillissement
Vlietzone