Leeuwarder producent van Carver haalt weer geld op van effectenbeurs

Carver Cargo. EIGEN FOTO

De Leeuwarder producent van de elektrische driewieler Carver stapt opnieuw naar de NPEX-effectenbeurs, ditmaal om 1,5 miljoen euro aan leningen op te halen.

Anton Rossier van Carver rekent er op dit jaar minstens 1200 Carvers in Nederland te verkopen. Nu ook een vrachtvariant van het opmerkelijke wagentje op de markt is verschenen, hoopt Rossier mogelijks zelfs 2000 Carvers te kunnen slijten.

Het verkoopproces is wel moeizamer geworden. Coronamaatregelen maken het immers onmogelijk om meerdere geïnteresseerden tegelijk naar testevenementen te lokken. ,,We doen dat nu uiteraard anders, met meer maatwerk’’, aldus Rossier. De driewielers worden in China en Korea gemaakt en in Leeuwarden geassembleerd.

Om dat te kunnen voorfinancieren, biedt het bedrijf vanaf vandaag op de NPEX-effectenbeurs 1500 obligaties aan, tegen een jaarlijkse rente van 7 procent. Die stap moet de fabrikant 1,5 miljoen euro opleveren. In het voorjaar van 2020 stapte Carver ook al naar de beurs. Toen is er 2 miljoen euro opgehaald met obligaties, tegen een rente van 8 procent.

Rossier verkiest de NPEX-effectenbeurs boven crowdfunding. Hij vindt dat je door het uitgeven van obligaties een relatie opbouwt met de beleggers. ,,De procedure van NPEX is zorgvuldig”, aldus het directielid. De beursgenoteerde fietsproducent de Accell Group in Heerenveen is aandeelhouder van Carver. Bovendien hebben de NOM en de Friese Ontwikkelings Maatschappij 3 miljoen euro in de scooterproducent zitten.

Nieuws