Ledenraad FrieslandCampina stemt in met aanpassing ledenfinanciering

FOTO ANP

De ledenraad van FrieslandCampina heeft woensdag met een ruime meerderheid ingestemd met de aanpassingen in het systeem van ledenfinanciering.

De aanpassingen houden onder meer in dat het zuivelconcern vanaf volgend jaar geen obligaties meer uitgeeft aan de leden-melkveehouders. Met die obligaties was jaarlijks 10 procent van de winst gemoeid. Dat geld wordt nu gelijkelijk verdeeld tussen de boeren (hogere nabetaling) en het zuivelconcern (reserves).

Nieuw is verder dat ieder lid moet beschikken over leveringscertifcaten voor iedere 100 kg geleverde melk. Boeren kunnen hier hun opgebouwde ledenobligaties voor benutten. Boeren met te weinig certificaten kunnen renteloos geld lenen om deze alsnog te kopen. Dit speelt vooral bij jonge boeren en melkveehouders met een snel gegroeid bedrijf.

Einde scheefgroei

De aanpassingen maken volgens bestuur en directie van FrieslandCampina een einde aan de scheefgroei van de kapitaalinleg van leden. Daarnaast versterkt het zuivelconcern zijn eigen vermogen waardoor het kan lenen tegen gunstiger voorwaarden.

Volgens Erwin Wunnekink, de nieuwe coöperatievoorzitter, laten ,,we als leden met deze goedkeuring zien dat er nog steeds een sterke wil is om in coöperatief verband samen te werken''. Wunnekink is de opvolger van Frans Keurentjes die gisteren afscheid nam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie