Leden FNV Spoor zeggen nee tegen inkrimpingsplan NS

Leden FNV Spoor zeggen nee tegen inkrimpingsplan NS ANP

De leden van vakbond FNV hebben met grote meerderheid de inkrimpingsplannen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) verworpen. Ze hebben de vakbond gevraagd om een eisenpakket bij de spoorvervoerder neer te leggen. Als de NS daar niet op in zou willen gaan dan zijn de FNV-leden bereid actie te voeren. Bondsbestuurder Henri Janssen onderstreept wel dat er eerst geprobeerd zal worden in overleg tot een akkoord te komen.

Maar de resultaten van de ledenraadpleging, waarbij 93 procent van de leden tegen de plannen van de NS-directie stemden, zijn wat Janssen betreft duidelijk. De FNV-leden snappen dat het personeelsbestand aangepast moet worden nu er geruime tijd minder reizigers zullen zijn. "Maar ze wensen niet de Ryanair van het Nederlandse spoor te worden." Met name het plan om te snijden in het aantal conducteurs en serviceloketten valt slecht, omdat die zorgen voor service en veiligheid.

Verder zijn de FNV-leden ook niet gecharmeerd van de grote hoeveelheid banen, zo'n 14 procent van het totaal, die verdwijnen. En ze zijn tegen de nullijn qua salaris en de manier waarop de NS de vakbond geen rol in de uitwerking van de reorganisatie meer wil geven. Ook gaven de FNV-leden aan dat de NS een cruciale rol heeft in de duurzaamheidsdoelen van Nederland die door de inkrimping op de tocht komt te staan.

FNV zegt op korte termijn met een eisenpakket te komen.

Nieuws

menu