Kwart van de Friese koopwoningen eind 2019 boven vraagprijs verkocht

ANP INFOGRAPHICS

In het laatste kwartaal van 2019 verkochten NVM-makelaars opnieuw meer woningen in Friesland. Een kwart werd boven de vraagprijs verkocht.

In de laatste drie maanden van vorig jaar wisselende 1462 huizen van eigenaar. Dat vastgoed stond gemiddeld 39 dagen te koop, vier dagen korter dan in het derde kwartaal. ,,Woningen wisselen dus zeer snel van eigenaar’’, concludeert voorzitter Willem Donker van makelaarsvereniging NVM in Friesland.

De aanhoudend lage hypotheekrente en gunstige financieringsvoorwaarden maken huizenzoekers nog altijd koopgraag. Als gevolg daarvan stijgt ook nog steeds de koopprijs; 8 procent vergeleken met een jaar eerder.

Opvallend is dat de regio Leeuwarden achterblijft in de groeicijfers. ,,De woningkrapte in de grotere plaatsen zorgt er kennelijk voor dat kopers bereid zijn om uit te wijken naar omliggende regio’s, waar verhoudingsgewijs meer aanbod is’’, vermoedt Donker.

Gemiddeld betaalden woningkopers in Friesland 242.500 euro. Landelijk lag de gemiddelde koopsom op 326.000 euro. NVM zag het record sneuvelen van de huizen die boven de vraagprijs werden verkocht, namelijk een kwart in Friesland en landelijk zelfs ruim 42 procent.

In heel Nederland verkocht NVM in het vierde kwartaal 40.434 huizen. De stikstof- en PFAS-problematiek heeft wel de rem gezet op de verkoop van nieuwbouw; in het laatste kwartaal daalde het koopaanbod met 12 procent.

Landelijk gezien is de woningmarkt krapper geworden, en dan met name het goedkopere segment. ,,Overal lees ik over de wooncrisis, maar ik durf inmiddels wel te spreken over woningnood’’, stelt landelijk NVM-voorzitter Onno Hoes.

Over heel 2019 verkochten NVM-makelaars 149.000 woonhuizen. Dat is vergelijkbaar met een jaar eerder. De helft van die makelaars rekent er op dat het aantal transacties in 2020 zal dalen, zo leren de uitkomsten van een NVM-enquête.

,,De negatieve ontwikkeling die makelaars in 2020 verwachten, komen eigenlijk overeen met die voor het jaar 2019’’, meldt Hoes. ,,Het beperkte aanbod wordt het meest genoemd. Dat lage aanbod werkt hogere prijzen in de hand en dat maakt ook dat steeds meer mensen boven de vraagprijs bieden.’’

Vacatures

Meewerkend voorman/hovenier (m/v)

Gemeente De Wolden Hoogeveen

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu