Kunststof is schaars: GrainPlastics moet het van steeds verder weg halen

Kunststof lijkt wel roversgoed. In Leeuwarden en Hoogeveen moet buizenfabrikant GrainPlastics er steeds dieper voor in de buidel tasten.

Kunststof is schaars.

Kunststof is schaars. FOTO NIELS WESTRA

Sommige kunststoffen zijn wel de helft duurder geworden, polypropeen zelfs bijna 100 procent. Die prijsopdrijving wordt veroorzaakt door schaarste. Eind vorig jaar zag commercieel directeur John de Keijzer van GrainPlastics (tachtig werknemers) de markt al veranderen. Plotseling begonnen verschillende marktpartijen met het hamsteren van PVC. ,,Net als bij het begin van de corona met toiletpapier’’, merkt De Keijzer op.

Paniekerige inkoop

Voor de abrupte verzamelwoede in de kunststofwereld lijkt de directe aanleiding een aankondiging van het Britse chemieconcern Ineos te zijn. Vanwege groot onderhoud zou de marktleider zijn PVC-productie tijdelijk stilleggen. Een wat paniekerige inkoop volgde, met schaarste en steeds hoger oplopende prijzen tot gevolg. Inmiddels zijn de hamsteraars van het eerste uur ook grotendeels door hun voorraden heen.

PVC is nog altijd niet ruim voor handen. Voor andere kunststoffen als PP en PE geldt dat in iets mindere mate. ,,Dat is best een zorg’’, bekent De Keijzer. Zijn inkopers lopen er nu tegen aan dat ook de vaste toeleveranciers in problemen komen. ,,We moeten allerlei nieuwe toevoerkanalen zoeken. We halen het nu zelfs uit Zweden, Oekraïne en Saoedi-Arabië. Ik zit al veertig jaar in deze branche, maar dit heb ik nog niet eerder meegemaakt.’’

Boeteclausules

GrainPlastics maakt in Leeuwarden en Hoogeveen buizen voor gasleidingen, waterleidingen en drainage. ,,We roeien met de riemen die we hebben’’, zegt De Keijzer. ,,We overleggen met al onze vaste relaties over hoe we allemaal onze boterham kunnen blijven verdienen.’’ Sommige van zijn klanten hebben te maken met boeteclausules in hun contracten voor als ze hun projecten niet op tijd opleveren.

Het vakblad ‘Cobouw’ schrijft hoe Aannemer Floris Infra in Wormerveer in moeilijkheden kwam door leveringsproblemen bij buizenfabriek DYKA in Steenwijk. ,,De fabriek ligt niet stil’’, reageert directielid Erik van Haasteren van Dyka in Cobouw. ,,We hebben alleen minder aanvoer. Daardoor kunnen we minder produceren dan gebruikelijk. Het zou inderdaad kunnen dat sommige aannemers hierdoor van ons niet geleverd krijgen.”

GrainPlastics stopte in 2018 met het fabriceren van PVC-buizen. De vraag naar hun buizen van PP en PE is door de huidige malaise gestegen. ,,We gebruiken in Leeuwarden ook gerecycled plastic van shampooflessen’’, zegt De Keijzer. ,,Dat loopt nog steeds goed.’’ De directeur gaat ervan uit dat de markt zich naar de bouwvak zal herstellen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie