Korting op de energierekening in november en december. Eén vraag: hoe werkt het precies met die 190 euro?

Foto: Mathieu Stern|Unsplash

Het prijsplafond gaat pas in januari 2023 in. Daarom geeft de overheid tot die tijd alle huishoudens 190 euro korting op de energierekening. Zo gaat dat in z’n werk.

Het is al flink kouder geworden en de energieleveranciers hebben de tarieven voor de zoveelste keer verhoogd. Het energieplafond is de oplossing om te voorkomen dat huishoudens de energierekening deze winter niet kunnen betalen, maar die regeling gaat pas in januari in. Daarom heeft de overheid nu besloten om iedereen in november en december 190 euro korting te geven.

Iedereen krijgt korting

Met ‘iedereen’ bedoelen we alle huishoudens, zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en deel van het (kleine) mkb. Dat zijn de ‘kleinverbruikers’ voor wie het prijsplafond straks ook gaat gelden. De wet maakt namelijk geen onderscheid tussen een huishouden en een bedrijf. De verschillen zijn gebaseerd op het type aansluiting en hoeveel gas en stroom daardoorheen komen.

Mkb'er maar toch grootverbruiker?

Midden- en kleinbedrijven die wel veel energie nodig hebben, bakkers bijvoorbeeld, worden later ook gecompenseerd. Voor hen gaat op 1 april 2023 een nieuwe regeling in, die met terugwerkende kracht gaat werken vanaf 1 november 2022.

Wie zijn dan grootverbruikers? De industrieën bijvoorbeeld. Die hebben een stroomaansluiting van meer dan 3x80 Ampère en een gasmeter boven het type G25.

Krijg je het op de rekening?

De korting wordt volgens de website van de Rijksoverheid verrekend via de energieleveranciers. Bijvoorbeeld: in plaats van een rekening van 250 euro in december, moet jij 60 euro betalen. De overheid betaalt de rest.

Maar wat als jouw rekening lager is dan de korting? Er zijn twee mogelijkheden :

  1. Je krijgt een rekening van 0 euro; of
  2. de ‘overtollige’ korting wordt doorberekend op de jaarafrekening en die krijg je mogelijk uitbetaald.

In het plan van het kabinet staat dit niet precies toegelicht. Wel staat er dat het gaat om een ‘vaste’ korting (en niet een korting ‘tot’ 190 euro). Bovendien wil de regering voorkomen dat de energiebedrijven verdienen aan een maatregel die huishoudens moet helpen. De tweede optie lijkt daarom waarschijnlijker.

Vacatures

Baliemedewerker

Stedelijk Museum Meppel

Lid College van Bestuur

Talent Performance

Werkvoorbereider/ Projectleider

Beemster Electrical Solutions B.V.

Nieuws

Meest gelezen

menu