Koreaans restaurant Seoulmates in Leeuwarden gaat eind juni dicht (maar corona heeft daar niets mee te maken)

Het enige Koreaanse restaurant in Friesland, dan wel in het Noorden, houdt op te bestaan. Het is een nichemarkt, gaf corona de doorslag? Nee, zegt eigenaresse Annejil Suk van Seoulmates in Leeuwarden.

Annejil Suk. EIGEN FOTO

Annejil Suk. EIGEN FOTO

Ze heeft een hectische periode achter de rug en de lockdown heeft haar feitelijk gered. Dat klinkt gek, want de omzet hield uiteraard niet over en het is nog maar de vraag hoe het de komende jaren zou gaan. Maar privé liep het Suk (48) over de schoenen. Suk is moeder van een dochter in de puberleeftijd, heeft een restaurant te runnen en werkt daarnaast ook nog als arbeidsdeskundige bij het UWV.

,,Iedereen vraagt of het door corona komt, maar dat heeft mij eigenlijk gered. Anders had ik allang met een gierende burn-out thuis gezeten. Ik moet rustiger aan doen en dan is het wel te behappen. Het is wel jammer, want ik had iets opgebouwd en gasten vinden het ook een aanwinst voor de stad.’’

Suk begon haar ondernemersleven in 2013 met een foodtruck. Ze organiseerde ook wel eens workshops sushi rollen en kwam in contact met ondernemers in Leeuwarden. In 2018 opende Seoulmates aan de Eewal in Leeuwarden de deuren. Ze is daarmee begonnen vanwege haar Koreaanse achtergrond. Op 3-jarige leeftijd werd Suk geadopteerd en hier Nederlands en christelijk opgevoed.

'Ik ben ervan overtuigd dat het Koreaanse in mijn DNA zit'

Maar nooit ontdekte ze haar roots. ,,Dit had ik nodig om mijn Koreaanse kant uit te zoeken en die functie heeft het restaurant wel gehad. En de cirkel is voor mij nu rond. Ik was bezig met het land en de cultuur en heb het eten er dan uitgepikt. Dat gaf mij een excuus om de geschiedenis te ontdekken en dan leer je ook veel van jezelf. Ik ben ervan overtuigd dat het Koreaanse in mijn DNA zit.’’

Ze wilde de Koreaanse keuken op een toegankelijke manier brengen bij de gasten. Dus ook met bekende smaken (gember, knoflook, sesam) en ze zette fors in op vegetarische en veganistische gerechten. ,,Het is een nichemarkt, maar er was een vaste groep gasten en we hadden ook veel toeristen en studenten over de vloer. Ook de Aziatische hypes als anime (tekenfilms en animatiefilms) en K-pop (Koreaanse popmuziek) hebben de populariteit van haar toko doen stijgen.

Op 27 juni draait Suk voor de laatste keer het fornuis uit. Dan is het gedaan. Personeel in vaste dienst heeft ze niet. ,,Een medewerker van mij die heeft per 1 juli een nieuwe baan en daarom heb ik besloten een datum te prikken.’’ In eerste instantie wilde Suk nog een goede zomer draaien en daarna stoppen.

Nieuwe droom

Maar een nieuweling inwerken in de vrij specifieke keuken ziet ze niet zitten. ,,Daar heb ik de tijd en energie niet voor. Ik heb me ook weleens afgevraagd waarom ik altijd zulke ingewikkelde dingen bedenk. Het is nu mijn droom om potjes kimchi - een typisch Koreaans gerecht - te produceren voor in de supermarkten. Ik vergelijk dat met atjar uit de Indische keuken. Dus wie weet hoe dat gaat lopen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Horeca
Eten & drinken
Instagram