Koolmees: minimale dekkingsgraad in 2026 naar 95 procent

Koolmees: minimale dekkingsgraad in 2026 naar 95 procent ANP

Vanaf 2022 moeten pensioenfondsen voor elke euro pensioenverplichting 90 cent in kas hebben. Dat bedrag moet groeien naar 95 cent in 2026. Op 1 januari van dat jaar moeten alle fondsen zijn overgestapt naar het nieuwe stelsel. Dat meldt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer.

Over de overgangsperiode naar het nieuwe stelsel is veel te doen. Het zou oneerlijk zijn als gepensioneerden worden gekort in die periode, terwijl ze niet met kortingen te maken zouden hebben in het nieuwe pensioenstelsel. "Dit gaat over een voorspelbare, geleidelijke en transparante transitie van het ene naar het andere stelsel", legt Koolmees uit. Dat moet zorgvuldig gaan, benadrukt de bewindsman. "We nemen niet voor niets een aantal jaar ervoor."

Ook in 2021 hoeven fondsen de pensioenen niet te verlagen als zij op 31 december van dit jaar een dekkingsgraad van zeker 90 procent hebben. Daarover werden afgelopen zomer al afspraken gemaakt, toen Koolmees een definitief akkoord sloot met de werkgevers en vakbonden over de hervorming van het pensioenstelsel. Normaal gesproken geldt een ondergrens van 104 procent.

Met die vrijstelling worden volgens Koolmees forse pensioenverlagingen voorkomen. Hij wijst op de "bijzondere economische situatie" die is ontstaan door de coronapandemie en vindt het "niet gewenst" dat daardoor grootscheepse kortingen moeten worden doorgevoerd.

Vacatures

IKC-directeur

Kits Primair

Enthousiaste Magazijn Medewerkers

Motor-Parts Nederland

Meewerkend voorman/hovenier (m/v)

Gemeente De Wolden Hoogeveen

Nieuws

menu