Koninklijke Douwe Egberts verliest slag om alleenrecht op gebruik van koffiecups voor Nespresso-apparaten en moet proceskosten (115.000 euro) zelf betalen

Koninklijke Douwe Egberts (KDE) in Joure heeft de slag verloren om het alleenrecht op het gebruik van koffiecups voor Nespresso-apparaten.

De fabriek van Jacobs Douwe Egberts, JDE Peet's, in Joure.

De fabriek van Jacobs Douwe Egberts, JDE Peet's, in Joure. Foto Anton Kappers - Thomasson

De Belgische koffieproducent Belmoca won eerder al een kort geding over de koffiecapsules, maar werd in april 2019 opnieuw door Douwe Egberts gedagvaard. Die hoopte dat zijn octrooi in een bodemprocedure alsnog overeind zou blijven.

Succes op dat van Nespresso

Belmaco is het bedrijf van David Rubinstein. In alle stilte bouwde hij in Londerzeel een fabriek, die vijf jaar geleden koffiecups begon te produceren. De capsules zijn van aluminium en hebben een iets andere vorm dan de cups van Douwe Egberts.

,,We bouwen ons succes op dat van Nespresso’’, zo kondigde Rubinstein destijds in de zakenkrant De Tijd aan. Zijn fabriek biedt zo’n 75 arbeidsplaatsen. In datzelfde 2016 maakte Douwe Egberts bekend zijn fabriek in het Belgische Grimbergen te sluiten. Daarmee verdwenen meer dan 270 banen.

Proceskosten

De cups van Belmaco werden een succes en worden in Nederland onder meer verkocht door Blokker en Albert Heijn. Het bedrijf beklaagde zich er wel over dat het geprocedeer van Douwe Egberts klanten heeft weggejaagd.

De Haagse rechtbank vond daarvoor te weinig bewijs. Wel oordeelden de rechters dat Belmaco geen inbreuk heeft gemaakt op het octrooi. De rechtbank heeft alle vorderingen van Douwe Egberts afgewezen en veroordeelt het bedrijf tot het betalen van alle proceskosten, begroot op ruim 115.000 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie