Kleine stalen woningen van Heerenveens bedrijf als oplossing voor woningtekort: 'De woningen moesten vooral betaalbaar zijn. Na veel gepuzzel was ik eruit'

Een kleine woning van staal, betaalbaar en duurzaam. Dat is een van de oplossingen die eigenaar Mohammed Nadi van Kleine Woningen uit Heerenveen heeft voor het landelijke woningtekort. Hij levert er nu elk jaar honderd, maar wil fors uitbreiden.

Mohammed Nadi werd geïnspireerd door de noodwoningen die na de tsunami in Japan werden neergezet.

Mohammed Nadi werd geïnspireerd door de noodwoningen die na de tsunami in Japan werden neergezet. FOTO NIELS DE VRIES

Ondernemer Mohammed Nadi (36) uit Leeuwarden begon dertien jaar geleden zijn eigen bouwbedrijf Mosana. Als selfmade man stortte hij zich met succes op nieuwbouw, renovaties en verbouwingen. Maar het toenemende woningtekort hield hem bezig. ,,De vraag naar betaalbare woonruimte is groot. Starters kunnen amper een eigen huis bekostigen. Senioren willen meestal kleiner wonen. Mensen die gaan scheiden hebben vaak geen plek.’’

Tsunami Japan

Dat er in Japan na de tsunami in 2011 snel en gemakkelijk kleine, demontabele woningen van staal verrezen, intrigeerde hem. ,,Ik wilde dat hier ook doen en begon te schetsen en tekenen. De woningen moesten vooral betaalbaar zijn. Na veel gepuzzel was ik eruit.’’ Vier jaar geleden startte hij met Kleine Woningen (tien werknemers).

De kleine huisjes hebben een stalen frame en worden in de bedrijfshal in Heerenveen in elkaar gezet. Ze zijn er in drie maten: 40 m2, 65 m2 en 80 m2. Ze zijn te koop vanaf respectievelijk 69.000 euro, 90.000 euro en 105.000 euro inclusief btw, exclusief de grondprijs. Buiten staat er een.

Ze zijn rechthoekig en ogen als een container. Via een gangetje kom je in de woonkamer met open keuken. Een enkel kantelraam fungeert tevens als deur. Via een gangetje, met wc en douche, kom je bij de slaapkamer. Ook hier zo’n raam en een kleine ruimte voor de wasmachine. De woningen zijn duurzaam, onderstreept Nadi. ,,Ze gaan 80 jaar mee, zijn gasloos, goed geïsoleerd en demontabel. Alle onderdelen kun je recyclen of hergebruiken.’’ De kleine huisjes kunnen ook tijdelijk ergens staan. Nadi: ,,Ik heb nu bijvoorbeeld klanten die er een neerzetten in hun tuin als aanleunwoning voor hun ouders.’’

‘Economisch daklozen’

Kleine Woningen is een bewust gekozen naam. Nadi: ,,Bij tiny houses hebben mensen vaak een beeld van een huis op wielen. Of er wordt gedacht aan een speciale groep mensen, met een andere leefstijl.’’ Dat is in de wijk Oosterwold in Almere niet het geval. Daar plaatst de Heerenveense onderneming op dit moment dertig sociale huurwoningen van 40 m2, bedoeld voor ,,economisch daklozen’’. Nadi: ,,Dat zijn sociale huurders die na een scheiding geen onderdak hebben. Het gaat om een grote groep mensen. In Almere is de wachtlijst voor een sociale huurwoning acht jaar.’’ In november worden de kleine woningen opgeleverd, in één straat.

Door het innen van huur verdient hij zijn miljoeneninvestering terug. De bouwondernemer wil zich als projectontwikkelaar volledig focussen op Kleine Woningen. ,,Wij bouwen nu 100 woningen per jaar, maar willen naar 500 tot 1000 per jaar. Daarvoor gaan we een nieuwe hal bouwen in Heerenveen.’’ Momenteel voert de ondernemer oriënterende gesprekken met de gemeentes Leeuwarden, Smallingerland en Heerenveen over starterswoningen (van 65 m2) voor de verkoop. ,,Ook dorpsbelangen en woningcorporaties zijn geïnteresseerd,’’ vertelt hij. ,,Volgend jaar verkopen we 150 woningen aan een woningcorporatie in Almere.’’

Landbouwgronden

Ook Mill Home, bekend van het tinyhouse-straatje in Hurdegaryp, merkt dat de vraag naar kleine woningen toeneemt. De onderneming in het Brabantse Mill levert zo’n vijftig kleine woningen per jaar af, maar wil ook opschalen. Het bedrijf verkocht recent 30 woningen van 50 m2 (vanaf 89.500 euro incl. btw) aan een collectief in de Almeerse wijk Oosterwold. ,,We richten ons steeds meer op starters’’, aldus mede-oprichter Auke de Vor van Mill Home, die in Leeuwarden woont.

,,De beschikbaarheid van grond en de hoge grondprijzen zijn echter een probleem’’, stelt hij. Landbouwgronden zouden daarom moeten worden vrijgegeven voor woningbouw, oppert hij. De Vor: ,,Boeren kunnen dan huisjes op hun land zetten voor de verhuur. Zij hebben een verdienmodel en mensen zijn ermee geholpen. Een burgerinitiatief in Brabant is hiermee bezig. Dat zou ook in Friesland kunnen. Wel moeten bestemmingsplannen hiervoor gewijzigd worden.’’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Woningmarkt
Instagram