Kleine plus voor beurs Amsterdam

Kleine plus voor beurs Amsterdam ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag licht hoger gesloten, terwijl elders in Europa een wisselend beeld was te zien. Beleggers verwerkten onder meer grote overnamedeals in de chipindustrie en biotechsector. Verder werd vooral uitgekeken naar de beleidsvergaderingen van de centrale banken van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Japan, die later deze week worden gehouden.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,1 procent hoger op 552,44 punten. De MidKap zakte licht tot 810,75 punten. De beurs in Parijs klom 0,4 procent, maar Frankfurt en Londen lieten kleine minnen optekenen.

Het Japanse technologieconcern SoftBank verkoopt de Britse chipontwerper ARM Holdings voor 40 miljard dollar aan de Amerikaanse chipmaker Nvidia. Het gaat om een van de grootste overnames in de chipsector ooit. In de AEX behoorde chiptoeleverancier ASMI tot de kopgroep met een plus van 2,7 procent.

Galapagos

Biotechnoloog Galapagos stond bij de grootste dalers onder de hoofdfondsen met een min van 0,9 procent. Biotechnoloog Gilead Sciences, een samenwerkingspartner van Galapagos, neemt het Amerikaanse Immunomedics over voor ongeveer 21 miljard dollar. In de MidKap klom Vopak 0,9 procent. Het tankopslagbedrijf neemt samen met het Global Energy & Power Infrastructure Fund van investeerder BlackRock drie grote industriële terminals van Dow over in de Verenigde Staten.

Kiadis Pharma steeg 5,6 procent. De biotechnoloog heeft van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA goedkeuring gekregen voor de start van een klinische studie naar behandeling van Covid-19, dat wordt veroorzaakt door het coronavirus. Euronext zakte 2,5 procent. De beursuitbater heeft samen met de Italiaanse staatskredietverlener CDP en de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo officieel een bod uitgebracht op de Italiaanse beursuitbater Borsa Italiana.

AstraZeneca

In Londen verloor AstraZeneca 0,3 procent. Het farmaciebedrijf en de Universiteit van Oxford hebben de klinische test van hun experimentele coronavaccin hervat. Het onderzoek werd vorige week gestaakt omdat bij een proefpersoon een onverklaarde aandoening was geconstateerd.

De euro stond op 1,1883 dollar, tegenover 1,1831 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 37,17 dollar. Brentolie zakte 0,7 procent in prijs tot 39,57 dollar per vat.

Vacatures

Bijzonder hoogleraar en Senior onderzoeker

CMO STAMM

Magazijnmedewerker (m/v)

Bijl & de Jong Emmeloord b.v.

Praktijkmanager

Huisartsenpraktijk Poseidon

Nieuws

menu