Ook kleine ondernemers slachtoffer cybercriminelen: melkrobot gehackt, 15.000 euro losgeld

Veel kleine ondernemers denken dat ze niet interessant zijn voor cybercriminelen. Een grote misvatting, zegt expert Henk de Zwaan van Univé.

Cybercrime is internationaal. De dader kan in Rusland zitten, maar ook bij je om de hoek. Het maakt bestrijding heel lastig.

Cybercrime is internationaal. De dader kan in Rusland zitten, maar ook bij je om de hoek. Het maakt bestrijding heel lastig. Foto: archief DvhN

De kans om slachtoffer te worden van cybercriminelen is groot, zo blijkt uit onderzoek. Eén op de vijf ondernemers is wel eens gehackt. In 2021 was 17 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder slachtoffer van één of meer online delicten of incidenten. De schade bedroeg dat jaar volgens voorzichtige schattingen 40 miljoen euro. Maar omdat niet alles bekend is, kan de werkelijke schade wel eens veel hoger uitvallen.

Volgens de politie worden steeds meer bedrijven, maar ook gemeenten en publieke instellingen slachtoffer van een ransomeware. Daarbij wordt er op de computer een kwaadaardig virus geïnstalleerd dat de harde schijf blokkeert of bestanden versleutelt. Gebruikers kunnen daardoor niet meer bij hun computer. De gijzelsoftware maakt vervolgens duidelijk hoeveel en aan wie er betaald moet worden om de blokkade op te heffen.

Bankgegevens ontfutselen

Een andere veel voorkomende vorm van computercriminaliteit is phishing, waarbij met behulp van e-mails wordt geprobeerd inlogcodes of bankgegevens te ontfutselen. Een variant is de helpdeskfraude, waarbij particulieren of bedrijven worden benaderd door criminelen die zich voordoen als medewerkers van een bank. Vervolgens proberen ze hun slachtoffers te plukken.