In Friesland worden dit jaar tienduizenden fleecedekens verstuurd voor de kerstpakketten, maar sommige producten blijven geheim: 'Dat moat noch net yn 'e krante' | Waar Het Om Gaat

De machine draait op volle toeren. Deze week worden er weer volop kerstpakketten - of eindejaarsgeschenken, als je geen kerst viert - uitgedeeld. Wat kun je zoal verwachten?

Dennis van Zanten.

Dennis van Zanten. FOTO JILMER POSTMA

Al is het maar een klein gebaar: een pakket met kerst wordt altijd gewaardeerd. Je kunt met de gekste dingen uitpakken, maar bij Koninklijke Damstra Installatiegroep uit Driezum houden ze het graag bij het gewone. Geen paté en ,,oare frjemde dingen dy’t jo dochs net ite’’, zegt commercieel directeur Teake Damstra.

Waar Het Om Gaat

Waar gaat het deze week om?

Het ding zit vaak vol met spullen die je toch niet lekker vindt: het klassieke kerstpakket. Dus kiezen steeds meer ondernemers voor een ‘beleving’ voor hun personeel. Vanaf deze week zijn de eerste pakketten ‘bij de secretaresse’ af te halen.

Waar zijn we?

Aan de keukentafel natuurlijk. Waar anders wordt het kerstpakket in bijzijn van alle gezinsleden verwachtingsvol uitgepakt?

Waarom moet ik dit weten?

Omdat de baas ongetwijfeld ook voor jou doosjes pate, een chocoladefontein of een fleecedeken in petto heeft.

Waar speelt dit nog meer?

De meeste bedrijven geven hun personeel een attentie met kerst.

Ook met een dinerbon hoef je bij de installateurs niet aan te komen. ,,Dêr binne wy it bedriuw net foar.’’ Damstra romantiseert het aloude beeld dat een werknemer thuiskomt met een pakket onder de arm. Dit wordt dan vervolgens op de keukentafel neergezet en met de ,,frou en bern’’ uitgepakt.