Kappers en schoonmaakbedrijven zitten in de knel, maar volgend jaar gaat de arbeidsmarkt in Friesland herstellen

In de kappersbranche zal banenkrimp zichtbaar zijn. ANP

De Friese arbeidsmarkt zal volgend jaar langzaam herstellen van de coronacrisis. Al komt er eerst nog een krimp van ruim 400 banen.

Dat zal vooral voelbaar zijn in de detailhandel, groothandel, vervoersector en bij bijvoorbeeld kappers, nagelstudio’s en schoonmaakbedrijven. Dat voorspelt uitkeringsinstantie UWV, dat vorige week al met een prognose voor de arbeidsmarkt voor dit jaar en volgend jaar kwam. Toch zal de werkgelegenheid ook de komende maanden in sommige sectoren al toenemen.

,,Ik verwacht dat de werkgelegenheid daarna zal herstellen’’, zegt de woordvoerder over de kappersbranche. Het opkrabbelen van de schoonmaakbedrijven is afhankelijk van het beleid van werkgevers met betrekking tot thuiswerken. ,,Blijven wij ook na corona veel thuiswerken? Dan zal de vraag naar schoonmaakpersoneel structureel minder worden.’’

Het aantal uitzendbanen in de zorg, het openbaar bestuur en industrie zal groeien. Hotels, restaurants en cafés zijn inmiddels weer (gedeeltelijk) geopend, maar komen nog overal handjes tekort en schreeuwen om personeel . De werkgelegenheid zal dit jaar nog zeker niet op het oude niveau zitten, aldus het UWV.

De detailhandel, zorg, uitzendbureaus en horeca zullen in 2022 naar verwachting de aanjagers zijn van de banengroei. ,,Dat komt door het versoepelen van de coronamaatregelen en het toenemen van de koopkracht’’, zegt een woordvoerder van het UWV over de toenemende werkgelegenheid in de detailhandel. ,,In de zorg bleef onverminderd vraag naar personeel en tijdens de pandemie is dat alleen maar meer toegenomen.’’ Bij uitzendbureaus trekt de werkgelegenheid altijd als eerste aan na een crisis. Dit komt doordat werkgevers in een onzekere arbeidsmarkt voorzichtig zijn met het aannemen van personeel en daarvoor uitzendkrachten gebruiken.

Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in de maand mei af met bijna 10 procent en daalde naar 9.200. Vooral in de uitzendsector was de daling goed zichtbaar. Jongeren tot 27 jaar profiteerden daar het meest van.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Arbeidsmarkt
Werken