Kan de hypotheekrente echt nog lager? Blijkbaar wel

Foto: ANP

Kan het nog lager? Het kan blijkbaar nog lager. Bijna alle geldverstrekkers verlaagden afgelopen week hun hypotheekrente. Hooguit met enkele honderden weliswaar, maar de race naar de bodem is nog lang niet voorbij.

Dat constateert de Van Bruggen Adviesgroep, dat in Friesland acht vestigingen heeft. De hypotheekadviseurs reppen zelfs van een ’kleine renteoorlog’. Nagenoeg alle geldverstrekkers doen mee.

Marge

Van Bruggen verwacht dat ook de komende weken de rentes nog zullen blijven dalen. Omdat geldverstrekkers zelf niet goedkoper kunnen lenen, gaat dit ten koste van hun marge. Voor tien jaar vast met NHG wordt nu gemiddeld 1,08 procent betaald, voor 20 jaar vast maar 1,34 procent.

Ondanks de lage rente en de voor starters (tot 35 jaar) afgeschafte overdrachtsbelasting hebben jongeren in de eerste maand van 2021 niet meer huizen kunnen kopen, signaleert Hypotheek Data Nederland (HDN).

Starters

Het aantal aanvragen voor een hypotheek lag in januari 2021 nagenoeg gelijk aan een jaar eerder, ook het aandeel starters is nauwelijks veranderd. Er werden iets meer dan 39.000 aanvragen voor een hypotheek gedaan via het netwerk (dat zo’n 85 procent van de markt beslaat). Starters waren goed voor 27 procent daarvan.

De gemiddelde hypotheeksom voor starters steeg van 285.000 euro eind 2020 naar ruim 289.000 euro begin 2021. Een jongere huizenkoper bespaart met dan bedrag wel een kleine 6000 euro aan overdrachtsbelasting.

Nieuws

menu