Kabinet wil problemen in winter voorkomen en laat kolencentrales harder draaien tegen gastekort

Het kabinet wil de kolencentrales komende maanden toch meer laten draaien dan het eerder had bepaald.

Het kabinet wil de kolencentrales komende maanden toch meer laten draaien dan het eerder had bepaald. Het wil voorkomen dat in de winter een tekort aan gas ontstaat.

Dat bevestigen bronnen in Den Haag.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kondigde vorig jaar aan dat kolencentrales in 2022, 2023 en 2024 niet meer dan 35% van hun capaciteit mochten verbruiken. Daarmee probeerde het kabinet de uitstoot drastisch te verminderen.

Tijdelijke uitzondering

Op dat voornemen maakt het kabinet nu tijdelijk een uitzondering, bevestigen de bronnen. Rusland sloot afgelopen weken stapsgewijs steeds meer landen van zijn gas af. Ook Nederland krijgt geen gas meer, nadat handelshuis GasTerra weigerde Moskou in roebels te betalen.

Toelichting

Klimaatminister Jetten en staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) geven om half zes een toelichting. Daarin bespreken de bewindslieden ook de toekomst van het Groningen-gasveld. Het kabinet wil gebruik binnen twee jaar volledig afbouwen.

Volgens Vijlbrief kan het Groningen niet extra leveren, omdat het de veiligheid van Groningers in gevaar zou brengen. Alleen indien de Nederlandse veiligheid in gevaar komt, is het gerechtvaardigd in het uiterste geval meer gas uit Groningen op te pompen.

Nieuws

menu