Is er sprake van 'graaiflatie' bij beursgenoteerde bedrijven? Dat lijkt mee te vallen
Vakbond FNV presenteerde vorige week een eigen analyse over de winstmarges van de grootste bedrijven met een beursnotering. Volgens de bond zijn de winsten oneerlijk verdeeld.

Foto: ANP
Van kunstmestfabrikanten die hogere gasprijzen moesten slikken tot het maken van bier, kaas en worst: overal in de voedselketen stegen afgelopen jaar de productiekosten. Toch slaagden bedrijven in de hele keten erin om hogere winstmarges te behalen dan in 2019, het jaar voordat de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne van invloed waren op de bedrijfsvoering. Vakbond FNV vraagt zich hardop af: is hier sprake van ‘graaiflatie’, waarbij bedrijven hun prijzen sneller omhoog gooien dan dat de kosten stijgen?
De vakbond publiceerde vorige week woensdag een eigen analyse van de winsten en beloningen van bedrijven met een notering op de Amsterdamse beurs, waaronder Ahold Delhaize, Unilever en Heineken. De winsten bij deze drie bedrijven, alsook bij kunstmestproducent OCI, leveranciers van voedingsingrediënten IMCD en Corbidon en koffieproducent JDE Peet’s, stegen ten opzichte van 2019 overal harder dan de omzetten. „Per euro prijsstijging voor de consument voegen de ondernemingen een beetje extra marge toe”, aldus de onderzoekers.
Vacatures
(Persoonlijk) begeleider
Trajectum

Senior Concern Controller
Talent Performance namens Lentis

Manager HR en Opleidingen
Talent Performance namens Lentis
