Inmarsat stapt naar de rechter voor behoud van 'Grutte Earen' bij Burum

Archieffoto van de schotels in Burum. Foto: LC/Arodi Buitenwerf

Om zijn satellietstation bij Burum te behouden, start Inmarsat een proces tegen de Nederlandse staat. Het is een zaak voor de rechtbank in Rotterdam.

Dat heeft vestigingsdirecteur Gerard Luursema aan deze krant bevestigd. De schotels van het Britse telecombedrijf worden onder meer gebruikt voor het opvangen van noodsignalen van schepen op de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. Een tweede station in Italië fungeert als achtervang.

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) wil de schotels bij Burum, in de volksmond Grutte Earen genoemd, uiterlijk in het najaar van 2022 ontmantelen. Dan loopt de huidige vergunning af. Volgens de overheid verstoren de satellietsignalen het nieuwe 5G-netwerk dat in Noord-Nederland wordt uitgerold.

Inmarsat betwist dit. ,,Het klopt dat we een rechtszaak aanspannen’’, zegt directeur Luursema. Het bedrijf probeert al achttien maanden een oplossing te vinden. Volgens Inmarsat lopen die pogingen vast op de ,,halsstarrige houding’’ van het ministerie.

Pieter Walraven, door Inmarsat ingehuurd als woordvoerder, benadrukt dat de frequenties voor de 5G-telefonie in Noord-Nederland niet in de verdrukking komen door het satellietstation. ,,Het ministerie noemt de activiteiten van Inmarsat onwenselijk, niet onmogelijk.’’

Hij wijst er bovendien op dat Nederland als ondertekenaar van het IMSO-verdrag (International Mobile Satellite Organisation) een verantwoordelijkheid draagt voor de nooddienst en behoeve van de internationale scheepvaart.

De Britten willen in Burum blijven. Het schotelpark daar levert nu nog 45 arbeidsplaatsen op, aangevuld met nog eens vijftien indirecte banen. Het rijk heeft aangeboden om Inmarsat te helpen bij het zoeken van een nieuwe locatie in het buitenland.

Inmarsat wijst er op dat een eventuele verplaatsing van het station nooit voor begin 2022 kan worden gerealiseerd. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) volgt de ontwikkelingen met grote bezorgdheid. Vorig jaar kwamen er 164 noodmeldingen via Burum binnen.

In een eerste reactie op de aangekondigde rechtsgang van Inmarsat verwijst EZ-woordvoerder Harald Hanemaaijer naar de kamerbrieven over de kwestie. Daarin schrijft staatssecretaris Mona Keijzer dat het belang van de noodcommunicatie niet ter discussie staat. Wel vraagt ze een constructieve opstelling van Inmarsat.

Nieuws

menu