Inflatie jaagt klanten weg, Bakkerij Rustiek in Oentsjerk en Huizum gesmoord in schulden. Zeven werknemers baan kwijt

Het interieur van Bakkerij Rustiek in Oentsjerk.

Het interieur van Bakkerij Rustiek in Oentsjerk. Eigen Foto

Bakkerij Rustiek in Oentsjerk en de Leeuwarder wijk Huizum heeft haar deuren moeten sluiten. Dat kost zeven werknemers hun baan.

Het waren niet eens de hoge gasprijzen die het bedrijf van bakker Aaldert Bruinsma de das om hebben gedaan. Hij bakte met elektrische oven en had nog steeds een gunstig energiecontract. Na de zomer zag de ondernemer de omzetten van zijn beide bakkerswinkels echter drastisch dalen.

Klanten kwamen minder halen en leken ook minder te besteden te hebben. Tegelijk stegen de grondstofprijzen. Het gebrek aan inkomsten liep uiteindelijk zo op, dat Bakkerij Rustiek niet langer haar rekeningen kon betalen. Noodgedwongen vroeg Bruinsma een schuldsaneringstraject aan.

,,Hij is er nog steeds kapot van’’, zegt bewindvoerder Arnold Zwaagstra van Bureau Benedictus. Leveranciers hebben nog 50.000 euro tegoed. ,,Dat is nog te overzien. De ouders hebben er ook veel geld ingestoken.’’

Bij Bureau Benedictus zien ze meer ondernemers in problemen komen. De rechtbank wordt echter steeds terughoudender met bekendmakingen daarover, merkt Zwaagstra. ,,Voor ons is dat wel lastig, want we willen graag dat schuldeisers zich bij ons melden.’’