In heel Nederland dalen de huizenprijzen, behalve in twee regio's in Friesland

FOTO ANP

De woningmarkt stagneert voorzichtig, maar dat is hier nog niet terug te zien. Landelijk daalt de huizenprijs, maar in Zuidwest- en Zuidoost-Friesland niet.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM. In Noord-Friesland ging de huizenprijs wel omlaag (-2,7 procent), maar in het zuidwesten (0,5 procent) en zuidoosten (3,0 procent) zijn plusjes genoteerd.

Het steekt schril af tegen andere regio’s. In de regio rond Amsterdam daalden de prijzen gemiddeld met 8 tot 9 procent en ook rond Utrecht en Den Haag was de prijsdaling de afgelopen drie maanden fors.

In Friesland zijn er 1.111 huizen verkocht in het derde kwartaal, iets meer dan een jaar geleden. Woningen staan, zoals eerder al door verschillende makelaars werd opgemerkt, wel wat langer te koop.

Een woning kostte in het derde kwartaal gemiddeld 346.700 euro in Friesland, tegenover 425.000 euro landelijk. Ruim de helft van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht, fors minder dan het gemiddelde van 70 procent dat de laatste twee jaar redelijk normaal was.

Er is wel een toename in het aanbod, dat is in alle drie Friese regio’s behoorlijk gestegen, vergeleken met een jaar en een kwartaal eerder. De krapte-indicator die aangeeft uit hoeveel voor hen vergelijkbare woningen kopers kunnen kiezen, is verdubbeld naar 2,8. Er komt dus meer ruimte op de markt en met name starters lijken daar in Friesland de vruchten van te plukken.


Aantal woningen in aanbod in derde kwartaal 2022 Aanbod jaar eerder Aanbod kwartaal eerder
Noord-Friesland 426 +60,2% +24,2%
Zuidwest-Friesland 257 +44,7% +22,0%
Zuidoost-Friesland 338 +62,3% +21,4%

Nieuwbouw in het slop

De NVM constateert in een landelijke analyse dat de nieuwbouwmarkt in het slop zit. Het aantal verkochte woningen en bouwkavels in die sector nam in het derde kwartaal met een derde af ten opzichte van 2021. De vraag vanuit consumenten is er wel, maar vanwege de hoge nieuwbouwprijzen en terughoudendheid van kopers en marktpartijen resulteert dat volgens NVM niet in veel verkopen.

De helft van de nieuwbouwhuizen die in het tweede kwartaal te koop is gezet, is nog steeds niet verkocht. Er is wel degelijk behoefte aan nieuwbouw, aldus NVM, en makelaars zeggen bovendien dat nieuwbouw populairder wordt door lage energiekosten die daarbij horen.

Volgens NVM ligt de focus te veel op binnenstedelijk bouwen, waardoor nieuwbouw vooral in de vorm van appartementen op de markt komt. ‘Terwijl er vooral vraag is naar woonhuizen en rijwoningen’, constateert de makelaarsvereniging. ‘Daar komt bij dat de betaalbaarheid van woningen echt in het geding komt. Door de hoge woningprijzen in combinatie met de flink opgelopen hypotheekrente is voor steeds meer consumenten het kopen van een huis onbetaalbaar.’

Nieuwbouwkopers zijn bovendien ook terughoudend, omdat zij vaak - na het tekenen van het koopcontract - enkele jaren moeten wachten op de sleutel, niet wetende hoe de wereld er dan uitziet.

,,Het is wrang te constateren dat nieuwbouw een duidelijke bijdrage aan verduurzaming kan leveren maar de hoge prijs van nieuwbouwwoningen dat in de weg staat’’, zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van vakgroep Wonen bij NVM. ,,De vraag van de nieuwbouwkoper gaat vooral uit naar eengezinswoningen, maar die zijn voor een groeiende groep onbetaalbaar. Ik maak me hier zorgen over. Alleen met méér ontwikkelvrijheid komen we eruit en zorgen we met elkaar voor een betere doorstroming.’’

Vacatures

Supply Chain Coördinator

Sunoil Biodiesel Holding B.V.

Werkvoorbereider/ Projectleider

Beemster Electrical Solutions B.V.

Machinist in opleiding

Arriva

Nieuws

Meest gelezen

menu