In Zuidwest-Friesland wonen ouderen het grootst, in de Randstad is de minste ruimte

. Foto: Anton Kappers

Zeventigplussers wonen het ruimst in de regio Zuidwest-Friesland. In de Randstad woont deze categorie juist het krapst, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Alleenstaanden hebben de meeste ruimte

  • Alleenstaande 70-plussers wonen op gemiddeld 104 m2
  • 15-30-jarigen wonen op 60 m2
  • Paren zonder kinderen tussen 50-70 jaar wonen op 69m2
  • 15-30-jarigen zonder kinderen wonen op 46m2

De gemiddelde woonoppervlakte per Nederlander was vorig jaar 53 vierkante meter. Ouderen en alleenstaanden hebben daarbij de meeste ruimte.

Het is niet zo men met de tijd per definitie ruimer gaat wonen. Dat heeft te maken met de manier waarop de woonoppervlakte wordt berekend. Jongeren - tussen de 15 en 20 jaar - woonden vorig jaar gemiddeld op 56 vierkante meter.

Naarmate ze ouder worden, neemt dit iets af. Dat komt door samenwonen en het eventueel krijgen van kinderen. ‘Wanneer er meer mensen in een huis wonen, wordt dezelfde woningen met meer mensen gedeeld en dus wordt de woonoppervlakte per persoon kleiner’, verklaart het CBS.

Vanaf 35 jaar hebben mensen juist weer meer woonruimte, bijvoorbeeld vanwege scheidingen, kinderen die uit huis gaan of het overlijden van een partner. Hierdoor komen mensen vaker alleen te wonen en hebben ze meer ruimte voor zichzelf.

Volgens het CBS hebben 70-plussers relatief de grootste woonoppervlakte . Het is wat dat betreft goed toeven in Noord-Nederland. In zuidwesten - het CBS kijkt naar grotere regio’s - van Friesland is de meeste ruimte: gemiddeld. 90,4 vierkante meter.

Ook in Noord- (84,8) en Zuidoost-Friesland (85,3) woont men ruim. In de provincies Groningen (88) en Drenthe (87,3) gaan ouderen daar gemiddeld zelfs nog overheen. Deze leeftijdsgroep woont in randstedelijke gebieden juist weer het krapst .

Vacatures

Systeembeheerder procesautomatisering

Attero

Voorzitter Bestuur IMG

Galan Groep

Voorzitter Raad van Toezicht

Talent Performance namens Huurdersplatform Nieuw Elan

Nieuws

menu