In Luxemburg brommen gedetineerden straks achter celdeuren van Van Vuuren uit Grou

Archieffoto ANP Foto: Robin van Lonkhuijsen

Deurenfabriek Van Vuuren in Grou heeft 250 deuren geleverd voor de nieuwe gevangenis van Sanem in Luxemburg. De oplevering staat in het voorjaar van 2022 gepland.

,,It komt net in hiel soad foar dat wy oan finzenissen levere, want dy wurde net sa faak bout’’, zegt Jantsje Hellema van Van Vuuren. ,,Dus yn dy sin is it wol bysûnder, mar earder ha wy ek duorren makke foar de ynrjochting fan Zaandam.’’ De Friese deurenfabriek, in Grou het laatste restant van het ooit zo machtige Halbertsma-concern, biedt een breed assortiment.

De deuren kunnen zo nodig straling, rook, brand of zelfs kogels weren. ,,Dizze finzenisdoaren ha meardere funksjes’’, legt Hellema uit. Zo’n celdeur moet bijvoorbeeld boze bajesklanten kunnen weerstaan, maar ook het lawaai van op de gang buiten houden. ,,Dy kombinaasje makket it wol oars as de trochsnee doar.’’

Maar wat de gevangenisklus vooral zo anders maakt, is dat Van Vuuren zich nadrukkelijker wil richten op de Europese markt. Luxemburg vormt daarin een belangrijke stap, vertelt Hellema. De bouw van de nieuwe penitentiaire inrichting in het zuiden van Luxemburg ging al in 2017 van start.

Architect Frank Murawski spreekt van een kleine stad. Op ruim 8 hectare is inmiddels een zeshoekig complex verrezen, dat straks maximaal 400 gedetineerden kan herbergen. Het gaat om veroordeelden en mensen in afwachting van hun berechting. De gevangenisbewoners zitten in Sanem deels alleen op cel, maar er zijn ook tweepersoonscellen. Hun leefruimte moeten ze delen met twaalf personen.

Vacatures

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

CNC Verspaner

Metaaldraaierij Dondorff

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu