Zo voerden honderden metaalwerkers vanochtend actie in Leeuwarden: 'Die wisseldiensten zijn funest'

Metaalstakers uit heel Friesland voerden dinsdagochtend op het Jacob Catsplein in Leeuwarden actie voor betere arbeidsvoorwaarden. De animo was zo groot, dat er een file voor het plein ontstond.

Het is al maanden onrustig in de metaalsector. Sinds januari zijn er in het hele land estafettestakingen, ook in Friesland. Sinds september zijn vakbonden en werkgevers in gesprek over een nieuwe cao, maar volgens de bonden zit er geen schot in. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar. ,,Jullie boeren achteruit’’, sprak cao-onderhandelaar Petra Bolster.

Maar het gaat niet alleen om loon. De bonden willen ook meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. Ze willen dat de lage salarisschaal voor jongeren verdwijnt, zodat zij sneller meer kunnen gaan verdienen. Ze pleiten voor een betere werk-privébalans en voor eerder stoppen met werken.

Wisseldiensten zijn zwaar

Werken in de metaal is vaak zwaar, ook omdat er veelal in ploegendiensten wordt gewerkt. Als 61-jarige mag Luite Postma die weigeren. ,,Mar der ha se wat op fûn: wikseltsjinsten. Dat binne ferskowde tsjinsten. Dy meist net wegerje’’, aldus Postma, die in de lakkerij van fietsenfabrikant Accell in Heerenveen werkt.

In de praktijk betekent dat werken van 12.00 uur tot 21.00 uur. Twee maaltijden komen zo in de knoei. ,,En oan ‘e jûn hast neat mear. It is funest foar dyn bioritme.’’

De metalektro, ook wel de grootmetaal genoemd, is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) vallen ongeveer 160.000 mensen.

Gehaktbal

De stakers werden op gehaktballen getrakteerd door de Leeuwarder slager Johannes Hoekstra, die in de zomer van 2014 een opzien baarde met een gehaktbal van 643 kilogram. De reuzenbal haalde het Guinness Book of World Records.

In Friesland waren er eerder acties bij onder meer Damen Shiprepair en Icon Yachts in Harlingen, Meyer Metal in Sint Jacobiparochie, printplatenfabriek Neways in Leeuwarden, fietsenfabrikant Accell in Heerenveen; De Jong Hotwatertanks in Gorredijk, Quadient Technologies en BD Kiestra in Drachten.

Cao-onderhandelaar Petra Bolster sprak de stakers in Leeuwarden toe. ,,Eerder stoppen met werken, vinden jullie dat belangrijk?’’ Op het plein klonk een luid Yoooo .

Nieuws