Dichte showrooms funest: lockdown haalt ict-bedrijf Blue Inkt uit Sneek onderuit

Eigenaar John Wierda zag in het coronajaar 2020 de omzet van zijn Sneker ict-bedrijfje Blue Inkt kelderen. Hij heeft de strijd opgegeven.

foto ANP

foto ANP Foto: Jacqueline De Haas

Het faillissement van Blue Inkt laat een schuld van 400.000 euro achter. De grootste schuldeisers zijn de Friese Ontwikkelings Maatschappij en de Rabobank, vertelt curator Dick Poiesz. Het ruim vijf jaar oude bedrijf ontwikkelt en exploiteert onder meer de CallMonkey-app waarmee ondernemers hun omzetontwikkeling in de gaten kunnen houden.

In 2016 stonden er nog drie Nederlanders en acht Armenen op de loonlijst. ,,In de aanloop hadden we vooral programmeurs nodig’’, legt Wierda uit. Er resteert nu nog één werknemer. Blue Inkt levert statistieken en algoritmes waaruit zakenmensen kunnen opmaken waar ze geld kunnen verdienen.

De pandemie legde het verdienmodel van de ict’ers lam. Doordat de klanten zelf niet meer konden acquireren, gebruikten ze de software van Blue Inkt niet langer. ,,Als je bijvoorbeeld keukens verkoopt, is het toch belangrijk dat je elkaar kunt ontmoeten, een kopje koffie drinken. Dat is voorlopig niet meer mogelijk. De showroom is dicht.’’

De coronasteun was niet voldoende om Blue Inkt overeind te houden. ,,Als het min 20 gaat, dan hou je dat niet lang vol. In maart zei ik al tegen mijn vrouw: hier gaat wat gebeuren.’’ Uiteindelijk liet het einde langer op zich wachten dan gedacht. ,,Ik heb met hart en ziel alles geprobeerd’’, zegt Wierda. ,,Het is jammer dat het nu zo eindigt, maar ik heb er geen spijt van.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie