ING vindt het eigen loonvoorstel goed maar de vakbonden denken er anders over: 'Voorstel komt niet in de buurt'

De locatie van ING aan de Tesselschadestraat in Leeuwarden. FOTO LC

De locatie van ING aan de Tesselschadestraat in Leeuwarden. FOTO LC

De vakbonden en ING komen nog altijd niet nader tot elkaar. Het nieuwe loonbod dat de bank afgelopen week deed, is voor FNV, CNV en De Unie onvoldoende.

Duizenden werknemers volgden op dinsdag een workshop ‘staken voor beginners’. Tijdens die bijeenkomst kwam ING plots met een uitgebreid cao-voorstel. De oranje bank biedt afhankelijk van de loonschaal tussen de 4 en 7 procent loonsverhoging voor 2023 en voor iedere werknemer in 2024 nog eens 3 procent.

Vakbonden willen meer

Dat is niet genoeg, schrijven de vakorganisaties in een nieuwsbrief aan de leden. Zij eisen structureel 10 procent met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar. ‘Met hun voorstel komt ING niet in de buurt’, schrijven de bonden. ‘De conclusie is dan ook dat dit voorstel geen basis is om de onderhandelingen te hervatten.’ De voorgestelde thuiswerkvergoeding van 45 euro per maand wordt wel een ‘net gebaar’ genoemd.

Dinsdag en donderdag volgen er volgens de agenda die FNV, CNV en De Unie hebben opgesteld nog twee digitale vakbondsbijeenkomsten. Die zullen een uur duren en daarin worden medewerkers bijgepraat over het laatste cao-bod.

De eerste echte stakingen staan vooralsnog gepland op 30 maart, 11 en 24 april. De actie op 24 april zou gelijktijdig zijn met de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Inhoudelijk willen de bonden er nog niets over kwijt.

ING teleurgesteld

ING zegt in een reactie teleurgesteld te zijn over de opstelling van de bonden. ,,Wij hebben afgelopen dinsdag een veelomvattend en stevig cao-bod gepresenteerd, waarmee we ING-medewerkers goed belonen en ook perspectief bieden. Tot onze grote teleurstelling willen de bonden hier niet over spreken, met aangekondigde werkonderbrekingen tot gevolg.’’

ING heeft in Nederland ongeveer 14.000 werknemers. In Leeuwarden werken ongeveer 2160 mensen. In november was er aan de Tesselschadestraat al een grote actie waarbij honderden werknemers op straat hun onvrede uitten.