Huurders in tochtig huis kunnen rekenen op stevige huurverlaging, gaat mogelijk om 500.000 woningen: 'Ze betalen zich blauw'

Foto: ANP

Huurders in een tochtig huis – met energielabel E, F of G – kunnen rekenen op een stevige huurverlaging. Een motie daarvoor van PvdA en GL krijgt steun van de coalitie, melden bronnen aan De Telegraaf. Het gaat mogelijk om ruim 500.000 woningen. Hoe hoog de huurverlaging per woning precies uitpakt, is nog onbekend.

PvdA en GL wilden in eerste instantie dat ook huizen met energielabel D voor een huurkorting in aanmerking zouden komen. Dat ging de coalitiepartijen te ver. De slechtst geïsoleerde woningen – met label E, F of G – kunnen nu wél een fikse huurverlaging tegemoet zien.

Hoe hoog die korting zal uitvallen, moet nog worden bepaald. Premier Rutte zegt dat hij de motie wil uitvoeren door voor huurhuizen met labels E, F of G punten in mindering te brengen in het puntensysteem (het woningwaarderingsstelsel). Het kost wel tijd om deze maatregel door te voeren, is de verwachting. Huurders krijgen dus niet meteen een huurverlaging. Minister De Jonge (Volkshuisvesting) komt hiervoor met een plan. Huurders zullen waarschijnlijk zélf bij hun huurbaas om een huurverlaging moeten vragen, op basis van het puntensysteem.

Lagere inkomens

Het zijn vooral Nederlanders met lagere inkomens die in slecht geïsoleerde huurhuizen wonen. Doordat zij hun woning huren, zijn ze afhankelijk van de huurbaas bij het nemen van verduurzamingsmaatregelen. Zeker voor particuliere verhuurders is het financieel gezien vaak niet interessant om huizen te isoleren of zonnepanelen aan te schaffen. Deze huurverlaging moet daar verandering in brengen.

Volgens de PvdA hebben zo’n 580.000 huurwoningen in Nederland een energielabel E, F of G. Wat de maatregel het kabinet precies gaat kosten, is nog onbekend.

„Huurders in tochtige woningen kunnen er niets aan doen dat huisbazen hun woningen niet isoleren”, zegt PvdA-leider Attje Kuiken. „Ze betalen zich blauw. Nu worden of de huren stevig verlaagd of de woningen beter geïsoleerd. Een belangrijke stap.”

Nieuws

menu