Huiseigenaar wil graag isoleren, maar: ’Pas op voor beunhaas’

Bij het isoleren van woningen blijkt veel mis te kunnen gaan.

Isoleren kan een snelle manier zijn om energie en dus geld te besparen in huis. Maar laat dit alleen doen door een vakman, waarschuwt Vereniging Eigen Huis. Want er kan veel bij misgaan.

Een groeiend aantal huiseigenaren heeft last van slecht uitgevoerde isolatiewerkzaamheden, waardoor schade aan woningen is ontstaan. Door de grote behoefte om te besparen op de hoge energietarieven hebben namelijk ook beunhazen zich op isolatieklussen gestort.

Bouwkundig specialist John Kersemakers van Vereniging Eigen Huis herkent dit probleem. „Er zijn sommige aannemers en klusbedrijven die ten onrechte denken dat ze kundig zijn.”

Volgens hem is kennis en ervaring juist heel belangrijk in dit vak. „Hoe je bijvoorbeeld isolatie opbouwt, daar moet je echt kunde van hebben.”

Branchevereniging

Het vinden van de juiste persoon die je huis bekwaam kan isoleren, is niet gemakkelijk. Maar Kersemakers heeft wel een paar tips. „Kijk of een bedrijf gecertificeerd is en aangesloten is bij Isolerend Nederland, de branchevereniging van erkende isolatiebedrijven. Deze vereniging heeft ook een geschillencommissie, waar huiseigenaren met klachten terechtkunnen”, vertelt Kersemakers, die dinsdag trouwens lezersvragen beantwoordt tijdens het energiespreekuur van deze krant.

Is de isolatie eenmaal goed aangebracht, dan is volgens de bouwkundig expert van Vereniging Eigen Huis een gouden regel om voldoende te ventileren. „Wie dat niet doet, kan opeens vochtplekken in de woning krijgen”, benadrukt hij. „Warme lucht kan namelijk meer vocht bevatten dan koude lucht.”

Vacatures

Data analisten

Mediahuis Noord

Systeembeheerder procesautomatisering

Attero

Directeur

Effectus-HR namens Stichting Centrum voor Film in Friesland

Nieuws

menu