Hoeveel keerde het rijk aan coronasteun uit aan Friese werkgevers? Bekijk het hier

De Nieuwestad in Leeuwarden.

De Nieuwestad in Leeuwarden. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Friese bedrijven en organisaties vroegen dit voorjaar voor bijna 145 miljoen euro aan overheidssteun aan om ondanks de gevolgen van de coronacrisis de lonen door te kunnen betalen. In totaal werd 4460 keer een bedrag uitgekeerd.

Het hoogste is 7,3 miljoen euro voor vervoersbedrijf Arriva dat het hoofdkantoor in Heerenveen heeft. Een ondernemer op Ameland kreeg het laagste bedrag: 75 euro.

Gemiddeld vroegen werkgevers 36.000 euro aan. De mediaan, het middelste getal in de reeks, ligt op 11.500 euro. Dat betekent dat 50 procent van de aanvragen kleiner is en 50 procent van de aanvragen groter.

Benieuwd hoeveel geld is uitgekeerd aan bedrijven bij u in de buurt? Doorzoek de lijst met de tool hieronder:

Wat is de NOW?

De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) is een subsidieregeling voor werkgevers. Door de gevolgen van het coronavirus hebben zij te maken met omzetverlies. Als deze ten minste 20 procent is, kunnen zij bij uitkeringsinstantie UWV een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten, om vast en flexibel personeel door te betalen. De eerste regeling (NOW 1.0) ging over de maanden maart, april en mei. De regeling is in juni verlengd met vier maanden. In deze tweede regeling (NOW 2.0) is de voorwaarde opgenomen dat werkgevers over 2020 geen dividend of bonus mogen uitkeren als zij aanspraak maken op de subsidie. Daarnaast geldt een verplichting om werknemers voor 100 procent door te betalen en mag de baas geen mensen ontslaan. Gebeurt dat wel, dan moet een deel worden terugbetaald. Bij grote ontslagrondes kan een boete volgen.

Regionale verdeling

De meeste aanvragen kwamen uit de gemeente Leeuwarden, bijna 900. Vooral bedrijven uit de horeca, detailhandel en industrie vroegen geld aan. In de gemeente Heerenveen was het aantal aanvragers de helft lager, maar ligt het uitgekeerde voorschotbedrag op nagenoeg hetzelfde niveau, tussen de 25 en 30 miljoen.

Lees ook [PREMIUM] De grote helpende hand: coronasteun aan sectoren onder de loep

Bekijk in de kaart hieronder hoeveel aanvragen per gemeente werden gedaan en hoeveel is uitgekeerd:

Top 25 hoogste uitkeringen

Van de 25 bedrijven die het hoogste bedrag hebben aangevraagd komen er vijf uit Heerenveen, tegenover één uit Leeuwarden. Vier bedrijven komen uit Drachten, drie uit Bolsward en drie uit Sneek.

Arriva kreeg van alle in Friesland gevestigde bedrijven het meeste geld uitgekeerd, 7,3 miljoen euro. Het bedrijf, met hoofdkantoor in Heerenveen, zal het voorschot echter terugbetalen. Arriva mag aanspraak maken op een speciale ov-regeling van de overheid. Quadient in Drachten, het voormalige Neopost, kreeg 2,2 miljoen euro. Uitzendbureau AB Vakwerk uit Sneek vroeg in totaal 2,1 miljoen euro aan, Hamilton Bright in Sneek 1,9 miljoen euro. Rederij Doeksen kreeg 1,8 miljoen euro en staat vijfde op de lijst met hoogste aanvragers.

Lees ook [PREMIUM] De een 7,3 miljoen, de ander 75 euro: hoe werd de coronasteun in Friesland verdeeld?

Bekijk hieronder de hele top 25: