Hoe de uitvinding van Hydraloop met slim hergebruik heel veel water bespaart

De Hydraloop is niet groter dan een flinke koelkast. Foto: Hydraloop

De installatie van start-up Hydraloop maakt van 74 liter drinkwater 137 liter. Hoe? Door bad- en douchewater slim te hergebruiken.

Een gemiddeld persoon gebruikt per dag 120 liter drinkwater. Slechts een klein deel daarvan belandt ook daadwerkelijk in een glas. Het meeste spoelt namelijk gewoon weg: 30 liter door het toilet en 75 liter door het doucheputje.

Dat is zonde, vindt Arthur Valkieser van Hydraloop. Want water wordt steeds schaarser. In Nederland merken we dat misschien niet zo, maar in andere delen van de wereld wel. In woestijnstaat Abu Dhabi bijvoorbeeld, waar de startup onlangs nog een belangrijke prijs won op een grote watertechnologiebeurs.

,,Zij winnen al hun drinkwater uit zeewater en daardoor is het heel duur.”

Het hergebruiken van water, wat de Hydraloop doet, scheelt in zo’n geval een slok op een borrel. Want eigenlijk maak je meer van minder.

,,Per persoon heb je geen 120 maar 74 liter water nodig’’, legt Valkieser uit. ,,Maar je krijgt 137 liter omdat je van die 74 liter een heel groot deel opnieuw gebruikt.’’

De Hydraloop doet dat door het water dat door douche, bad en wasmachine gebruikt wordt grotendeels te recyclen: 95 procent daarvan keert terug in de leidingen.

,,En dat kan weer gebruikt worden om het toilet door te spoelen, de tuin te sproeien of het zwembad bij te vullen.’’

Als drinkwater is het gerecylede water , hoewel het gedesinfecteerd is, niet geschikt. ,,Dat heeft te maken met regelgeving’’, aldus Valkieser.

,,En het is ook niet erg lekker.

Het proeft een beetje zepig door de herkomst. Maar als je er een slok van binnenkrijgt, is het geen probleem.’’

Daarom wordt de 74 liter ook geen 148. ,,Het water dat in de keuken wordt gebruikt, blijft buiten de kringloop.’’

Er zijn meer installaties die water kunnen recyclen. Wat de Hydraloop daarvan onderscheidt is dat hij onderhoudsarm is, zegt Valkieser.

,,Onze installatie gebruikt geen filters die verstopt kunnen raken, maar een combinatie van verschillende technieken.’’ Om het water te zuiveren, blijft het eerst een tijdje in de Hydraloop staan. ,,Dat heeft te maken met het soortelijk gewicht.

Het zwaardere vuil zinkt, het lichtere gaat drijven en wordt weggezogen.’’

Ook worden luchtbellen het water ingeblazen waar vuil zich aan hecht, zitten er bacteriën in de installatie die organisch vuil ‘opeten’ en wordt het water met uvlicht behandeld.

De huidige hydraloop heeft genoeg capaciteit voor een huishouden.

Apparaten voor tweepersoonshuishoudens, en een grotere voor een man of twaalf, zijn in ontwikkeling. Die ontwikkeling gebeurt in Muiderberg, waar de start-up zijn roots heeft.

Maar het bedrijf heeft tegenwoordig ook een kantoor in Leeuwarden.

,,Vanwege de WaterAlliance, dat is een waardevol netwerk voor ons.’’ Bovendien verschijnen binnenkort de eerste Hydraloops in Leeuwarden. Er worden elf geplaatst in woningen in Blitsaerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie