Hoe de pandemie in Leeuwarden de Frietstudio om zeep hielp

Foto Erwin Boers

Twee jaar na de start heeft de Frietstudio aan de Wirdumerdijk in Leeuwarden zijn deuren definitief gesloten. De pandemie gaf de nekslag.

,,Je maakt een zakelijke afweging en dan constateer ik dat de coronacrisis voor een jong bedrijf zoals de Frietstudio niet te overbruggen valt’’, zegt eigenaar Murphy Lont tegen Liwwadders. Na de dramatische terugval van de omzet van de afgelopen maanden lukte het hem niet meer de vaste lasten te betalen.

De ondernemer durfde het niet aan om nog meer geld te investeren. Zes parttimers hebben ontslag gekregen. De zaak is dinsdag ontruimd. Lont vindt de overheidssteun ontoereikend. ,,Met die 4000 euro redden we het niet. Ik denk dat dat geldt voor veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.’’

Ondanks dat de corona al door Europa waarde, voorspelde ING-econoom Thijs Geijer recent een omzetplus van 2,5 procent voor de horecabranche. In de eerste dertien weken van dit jaar registreerde het Centraal Bureau voor de Statistiek vijftien horeca-faillissementen.

Hippe, veelal biologische frietzaken waren in het hele land in opkomst, toen Lont in 2017 zijn Frietstudio in het Leeuwarder stadshart opende. Met 2,7 patatzaken op de 10.000 inwoners zat Friesland nog net onder het landelijk gemiddelde. De voormalige directeur ondernemen bij ABN Amro rook kansen in een van de belangrijkere winkelstraten van de stad.

Zijn Frietstudio zou bovendien iets toevoegen aan dat toch wat uitgekauwde horecaconcept. Murphy verkocht vers gesneden frieten, afkomstig van aardappelboeren uit de omgeving. De oud-bankier botste eerst met de gemeente Leeuwarden, die aanvankelijk geen stoelen in de zaak duldde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus