Cybercriminaliteit in de watersport: hoe zit dat precies? Kun je een klipper van de bruine vloot hacken? | Waar Het Om Gaat

Cybercrime en de watersport: het lijkt een aparte combinatie. Want kun je een klipper van de bruine vloot op afstand overnemen en er zelf mee naar Ameland varen?

Ook de bruine vloot, hier een beeld vanuit Harlingen, is kwetsbaar voor cybercrime.

Ook de bruine vloot, hier een beeld vanuit Harlingen, is kwetsbaar voor cybercrime. FOTO MARCHJE ANDRINGA

Nee, dat kan niet. Alleen de navigatiesoftware zou volgens experts eventueel te hacken zijn, maar dat is bijzonder lastig. Wat kan dan wel? Een tractor bijvoorbeeld , zoals eerder dit jaar wel bleek in Oekraïne. Russische troepen hadden daar trekkers gestolen maar die waren voorzien van een antidiefstalsysteem met gps en konden extern worden geblokkeerd.

Terug naar de watersportbranche. Donderdag is de aftrap van de zogeheten ‘City Deal Watersportsector tegen cybercrime’, tijdens een bijeenkomst in Broek (De Fryske Marren). Daar worden ondernemers door burgemeesters Fred Veenstra (DFM) en Jannewietske de Vries (Súdwest-Fryslân), de MKB Cyber Campus, de politie en brancheorganisatie Hiswa-Recron bijgepraat over het onderwerp.

Het project is een van de achttien projecten die het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid selecteerde om burgers en bedrijven weerbaarder te maken tegen cybercrime. De MKB Cyber Campus wil in Noord-Nederland ondernemers in het midden- en kleinbedrijf attenderen op de gevaren. Velen hebben er geen kaas van gegeten en beseffen niet dat ook zij doelwit kunnen worden van kwaadwillenden.

Wat als het reserveringssysteem wordt gehackt?