Heerenveen beste plek Friese pelleteerfabriek

Niek Witteveen (l) en gedeputeerde Schrier bij de pelletketel van De Pollepleats. FOTO LC

Als er een nieuwe pelleteerfabriek komt in Friesland, dan zal deze verrijzen in Heerenveen.

Zowel wat betreft logistiek als bestemmingstechnisch is Heerenveen de beste plek om een fabriek te bouwen waar houtafval uit Friesland verwerkt wordt tot pellets voor kachels en ketels.

Dat maakten initiatiefnemer Niek Witteveen en gedeputeerde Michiel Schrier (SP) vanmorgen bekend tijdens een persgesprek in de Pollepleats in Westhem, een vergader- en horecaboerderij die verwarmd wordt met een pelletkachel.

Publiciteit

De provincie Fryslân gaf dit voorjaar 92.000 euro subsidie voor een onderzoek naar een Friese pelleteerfabriek. Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, wordt gehoopt dat nieuwe publiciteit tot tips en bijdragen leidt die de haalbaarheid van de fabriek kunnen versterken.

Witteveen runt Biomassa Fryslân in Menaam, een bedrijf dat zwembad Bloemketerp in Franeker verwarmt met houtafval en binnenkort ook de kassen van Empatec. Witteveen heeft becijferd dat er jaarlijks 200.000 ton houtafval vrijkomt uit gemeentelijke plantsoenen, het Friese landschap en houtverwerkende bedrijven. Daarvan is 90.000 ton pellets te maken, waarmee 50 miljoen kuub aardgas is te besparen (ruim 28.000 huishoudens). Een fabriek met een dergelijke capaciteit vergt een investering van circa 10 miljoen euro.

Complete bomen

Het haalbaarheidsonderzoek vergt veel tijd doordat Witteveen pellets wil maken van houtafval en niet van complete bomen zoals te doen gebruikelijk bij de gevestigde pelleteerfabrieken in Duitsland en België. ,,We hebben dus een nieuw type machine nodig”, aldus Witteveen.

Vacatures

Lid Raad van Toezicht

Zonnehuisgroep Noord

Lid College van Bestuur

Talent Performance

Commerciële Medewerker Binnendienst

VisscherHolland Steenwijk

Nieuws

menu